-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gerinant mokesčių surinkimą Lietuva gręžiasi į Portugaliją

Lietuvos premjeras pirmadienį pranešė, kad rengiama nauja mokesčių administravimo sistema, kuri turėtų pagerinti pridėtinės vertės mokesčio surinkimą ir kovoti su šešėline ekonomika. Iki gegužės 25 dienos Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) turi pateikti planą, kaip bus pertvarkoma sistema. VMI viršininko pavaduotojas Vytautas Vitkevičius sako, kad išanalizavus keletos valstybių gerąją praktiką akys krypsta į Portugaliją.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Informacinės technologijos (IT) – ta ateitis, kuri leis mokesčių administravimą pagerinti. Portugalija yra viena iš labiausiai pažengusių šioje srityje. Ten yra geresnis IT komunikavimas tarp mokesčių mokėtojų ir mokesčių administratoriaus. Portugalijoje kartą į mėnesį teikiamas standartinis audito failas – apskaitos informacija mokesčių administratoriui. Jis, įsitikinęs, kad informacija yra korektiška, mažina administravimo naštą: sumažėja kontrolės veiksmų, sumažėja klaidų iš mokesčių mokėtojų pusės“, – „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji valanda“ pirmadienį sakė V. Vitkevičius.

Dėl to VMI siūlys Vyriausybei panašią sistemą perteikti ir Lietuvoje. Tai esą turėtų palengvinti administracinę naštą mokesčių mokėtojams.

„Mes pas mokesčių mokėtojus dažniau nesilankysime – mūsų susitikimai kontrolės prasme bus retesni. Taip pat turėsime aukštesnį analizės lygį. Mokesčių administratorius, gavęs tuos duomenis iš mokesčių mokėtojo, efektyviau analizuos procesus, kurie vyksta įmonėje“, – kalbėjo V. Vitkevičius.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius