Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gitanas Nausėda: protingą sprendimą valdantieji pavertė bjauriuoju ančiuku

Valdantiesiems nesutariant dėl PVM lengvatos šildymui naikinimo ekonomistas Gitanas Nausėda teigia, kad tai „klasikinis atvejis, kai logiškas, pagrįstas sprendimas tampa bjauriuoju ančiuku dėl blogų viešųjų ryšių“.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Jau gegužės mėnesį buvo aišku, kad gamtinės dujos Lietuvai atpinga 20 proc. ir susidaro tikrai puikios sąlygos pagaliau šitą lengvatą panaikinti. Taigi visą vasarą, rudenį buvo galima parengti penkis kompensavimo mechanizmus su visomis detalėmis, pristatyti visiems galimiems oponentams, visuomenei, ir tik tada paskelbti, kad štai, naikiname PVM lengvatą. O dabar atvirkščiai: šiandien aš girdžiu, kaip Seimo pirmininkė skundėsi, kad dar nežino kompensavimo mechanizmo visų detalių“, – LRT Televizijos laidoje „LRT forumas“ sakė SEB banko prezidento patarėjas.

Visą vasarą, rudenį buvo galima parengti penkis kompensavimo mechanizmus su visomis detalėmis, pristatyti visiems galimiems oponentams, visuomenei, ir tik tada paskelbti, kad štai naikiname PVM lengvatą, – sakė SEB banko prezidento patarėjas.

Nors Vyriausybė patvirtino planus naikinti lengvatą, jiems nepritaria valdančiosios koalicijos „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ frakcijos Seime, kuris ir turėtų įstatymu priimti naują PVM tarifą.

Net ir panaikinus PVM lengvatą dėl atpigusių dujų šilumos kaina daugumai vartotojų keistųsi labai nežymiai. Tuo metu valdantieji nesutaria dėl naujos kompensavimo už šildymą tvarkos, kuri numatytų, kaip panaudoti didesnes PVM už šildymą įplaukas mažai uždirbančiųjų ir daug sumokančiųjų už šildymą naudai.

„Sprendimas yra, kompensavimo mechanizmas – neaiškus. Aišku, kiekvienas Lietuvos žmogus pasipiktinęs tokiu sprendimu, kadangi jis nežino, o jam nėra jokių garantijų, kad padėtis gerėja, – valdančiųjų neapsisprendimą kritikavo G.Nausėda. – O iš esmės yra visos prielaidos daugeliui namų ūkių pagerinti padėtį, nes dėl gamtinių dujų atpigimo daugelyje savivaldybių net ir panaikinus PVM lengvatą šilumos kaina nekils, o tuo metu per kompensavimo mechanizmą žmonės gaus daugiau“.

„Klausimas yra neišdiskutuotas ir mes dar nematome to tikrojo kompensavimo mechanizmo“, – „LRT forume“ sakė Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė. Pasak jos, Vyriausybės teikiama kompensavimo tvarka netenkina, nes pagal ją kompensacijos būtų taikomos tik socialiai remtiniems asmenims.

Vyriausybė numato, kad panaikinus lengvatinį 9 proc. PVM tarifą šildymui į biudžetą būtų surenkama papildomai 200 mln. litų.

Dujų kainos mažėjimas labiausiai paveiks Vilniaus ir Kauno gyventojus, kur yra daugiausiai dujomis generuojamo centrinio šildymo vartotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius