Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikija – bejėgė marionetė Kremliaus rankose ar gudri lapė?

Graikijoje jau tuoj baigsis pinigai. Tačiau nusilenkti Europos kreditoriams ji net nesiruošia ir flirtuoja su Rusija. Kas Kremliui yra Graikija – valdoma lėlė ar lygiavertė partnerė?
Graikijos premjeras Aleksis Cipras ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Graikijos premjeras Aleksis Cipras ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos kreditoriams sprendžiant Graikijos problemas, pastaroji dar ir flirtuoja su Rusija. Prieš dvi savaites Maskvoje Graikijos premjeras Aleksis Cipras susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. O antradienį Rusijos gigantės „Gazprom“ vadovas Aleksejus Milleris skrido į Atėnus aptarti, kaip Graikijos energetikos ministras sakė, „energetinio bendradarbiavimo“ klausimų, rašo CNBC.

Tuo metu Graikijos užsienio reikalų ministras Nikosas Kotziasas keliavo į Vašingtoną susitikti su valstybės sekretoriumi Johnu Kerry. Susitikimą abi pusės apibūdino kaip draugišką. Sutapimas? Galbūt. Tačiau į atsitiktinumą nepanašu.

Rusija ketina Graikija pasiūlyti 5 mlrd. dolerių išankstinį mokėjimą už dujotiekio projektą „Turkish Stream“.

Ačiū Graikijos ir Vokietijos žiniasklaidai, kuri aprašo gandus apie tai, kad Rusija ketina Graikija pasiūlyti 5 mlrd. dolerių išankstinį mokėjimą už dujotiekio projektą „Turkish Stream“, kuriuo rusiškos gamtinės dujos keliautų iš Juodosios jūros į Europą per Graikiją, Turkiją, Makedoniją, Serbiją ir Vengriją.

N.Kotziasas CNBC sakė, kad dujotiekio klausimas buvo aptartas susitikimo su J.Kerry metu. Jis patikino, kad tai tėra ekonominis, o ne politinis projektas.

„Mes draugiškai diskutavome, bandydami rasti sprendimus daugeliui problemų“, – sakė jis, tačiau detaliau teiginio nepaaiškino.

Rusijos Trojos arklys

Rusų avansas Graikijai, kurioje pinigai baigsis jau kitą savaitę, būtų labai reikalingas. Tačiau pinigų davimas nėra toks paprastas, o ir neaišku, teisingi šie gandai ar ne. Rusai paneigė, kad susitarimas buvo pasiektas. Ir net Graikijos energetikos ministras graikų spaudai informacijos apie tai nesuteikė. Jokios detalės apie dujotiekį pastaruoju metu į viešumą neišlindo. Iki šiol niekas nebuvo pasirašyta.

„A.Cipras beveik nieko Maskvoje nepasiekė“, – sakė Europos Tarybos politikos analitikas George'as Tzogopoulosas.

Susitikimų raundai, ypač jiems pasirinktas laikas, verčia užduoti klausimą, ar „Syrizos“ vadovaujama valdžia nebando žaisti Rusijos korta, siekdama sumažinti Europos kreditorių spaudimą? Kodėl Graikija flirtuoja su Rusija ir ką tai reiškia jos santykiams su Europa, NATO, JAV?

N.Kotziasas CNBC sakė nematantis nieko bloga, kad tuo pačiu metu rūpinasi diplomatiniais ryšiais su Rusija.

„Kai kitų šalių atstovai keliauja į Rusiją, niekas apie tai neužsimena. Bet kai tą daro Graikija, tai ji yra velnias“, – svarstė jis.

Pasak jo, Rusiją ir Graikiją sieja normalūs diplomatiniai santykiai.

„Kodėl visi mus bado pirštais? Mes elgiamės normaliai. Man nepatinka šitie dvigubi standartai“, – sakė jis.

Gali būti, kad Rusija naudojasi istoriškai draugiškais ryšiais su Graikija ir jos finansinėmis bėdomis, siekdama pakeisti požiūrį į Vakarų sankcijas.

Ir jo žodžiuose yra tiesos. Italijos ministras pirmininas Matteo Renzi Kremliuje lankėsi kovą. Maskvoje buvo ir Angela Merkel.

Graikijos ir Rusijos ryšiai

Gali būti, kad Rusija naudojasi istoriškai draugiškais ryšiais su Graikija ir jos finansinėmis bėdomis, siekdama pakeisti požiūrį į Vakarų sankcijas. Jos baigia galioti liepą – tuo pačiu metu, kai Graikija turės sugrąžinti dar vieną paskolą.

„V.Putinas akivaizdžiai bando palaikyti požiūrį, kad graikai yra viena iš rusams draugiškų tautų“, – sakė politikos mokslų profesorius Alexanderis Cooley.

A.Cipras taip pat naudojasi ryšiais su Rusija, ypač tais, kurie padėjo jį išrinkti kaip Europos taupymui ir reformoms pasipriešinųsi politiką. Analitikai mano, kad A.Cipras Kremliuje lankosi jau vien dėl to, kad nori pademonstruoti Europos parteriams, jog gali išgyventi ir be jų. Jis rodo, kad Graikijos vyriausybė turi ir kitų pasirinkimo variantų.

Kairiųjų premjero vyriausybės polinkis į Rusiją nestebina. Visų pirma A.Cipras, kaip ir daug jo tolimosios dešinės partijos narių, yra kilę iš Graikijos komunistų partijos, kuri turi stiprius ryšius su Rusija. Be to, Rusija yra antra pagal dydį Graikijos užsienio prekybos partnerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius