-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikijos vertybinių popierių rinkoje – totalinis išpardavimas

Šią savaitę Graikijoje vyksta tikrų tikriausias galingas totalinis visų aktyvų išpardavimas. Vos tik rinkoje suprastėjo investuotojų nuotaikos ir padidėjo nervingumas ir netikrumas, rizikingiausi aktyvai tuoj pat buvo pradėti išpardavinėti.
Akcijų birža Atėnuose
Akcijų birža Atėnuose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Štai Graikijos akcijų rinkos pagrindinis indeksas ATHEX Composite jau smunka net trečią prekybos sesiją iš eilės. Ketvirtadienio prekybos metu jis yra nusmukęs 2.22 procentais iki 869.16 punktų, o vien trečiadienį jis susitraukė 6.25 procentais. Per šią savaitę jo vertė jau krito net 13,5 procentais. Nuo šių metų pradžios "ATHEX Composite" indekso vertė susitraukė kiek daugiau nei ketvirtadaliu.

Šios šalies dešimties metų trukmės valstybinių obligacijų pajamingumas ketvirtadienį pašoko rinkoje nuo 7.937 iki 8.968 procentų. Dar šios savaitės pradžioje jis rinkoje siekė tik 6.598 procentus. Vasarą Graikijos dešimties metų trukmės valstybinių obligacijų pajamingumas buvo nusileidęs iki 5.475 procentų.

Prie dar didesnio išpardavimo prisidėjo tai, kad staigiai smuktelėjo likvidumas tiek Graikijos akcijų, tiek obligacijų rinkose. Skirtumas tarp Graikijos obligacijų pasiūlos ir paklausos, t.y. pardavėjų ir pirkėjų siūlomų kainų, šoktelėjo iki aukščiausio lygio nuo pat gruodžio mėnesio.

Investuotojai baiminasi, kad Graikijos valdžios planai atsisakyti stabilizacijos programos lems tai, kad ji nebus pajėgi savarankiškai skolintis.

„Stebime rizikos susijusios su investavimu į Graikijos obligacijas pervertinimą, o šį procesą lydi likvidumo trūkumas. Dabartinėmis sąlygomis išplatinti rinkoje Graikijos obligacijas būtų faktiškai neįmanoma“, - pareiškė "ING Groep" banko skolos vertybinių popierių rinkos strategas Alessandro Giansanti.

Tačiau tuo pačiu investuotojai suskubo išpardavinėti ir kitų rizkingesnių euro zonos šalių aktyvus. Italijos, Ispanijos, Portugalijos ir kitų šalių obligacijų pajamingumai taip pat šoktelėjo. Minėtų šalių akcijų rinkų indeksai ketvirtadienį irgi fiksuoja kritimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius