Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Greitieji kreditai: lengvai gautas paskolas grąžinti lengva ne visiems

Pasiskolinti pinigų kur kas lengviau nei juos sugrąžinti. Šią taisyklę raukydamiesi kartoja vis daugiau greitąsias paskolas pasiėmusių gyventojų, rašo dienraštis „Lietuvos rytas.“
Greitųjų vartojimo paskolų poreikis auga.
Greitieji kreditai. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Vasario pradžioje greitųjų kreditų asociacijai priklausančios įmonės buvo paskolinusios apie 50 mln. litų. Laiku negrąžinta 9 mln. litų – 18 proc. visų paskolų. Reali padėtis gali būti dar blogesnė, nes kreditus trumposiomis telefono žinutėmis arba internetu dalijančios bendrovės pradelstas paskolas vertina ne taip griežtai kaip bankai, rašo „Lietuvos rytas.“

Greitieji kreditai dažnu atveju suteikiami ne ilgiau kaip mėnesiui. Tačiau pradelstomis paskolomis vadinamos tik tos, kurių žmogus nesugeba grąžinti 90 dienų.

Norinčiųjų išbandyti greitųjų paskolų verslą vis dar apstu. Vien šiemet veiklą Lietuvoje pradėjo dar kelios greitųjų kreditų bendrovės. Dabar jų yra apie 30. Pastaruoju metu skolinti pinigus įnirtingai veržiasi iš prekybos nekilnojamuoju turtu ir statybų pralobę asmenys.

Verslininkai aiškina: teiginiai, kad bankams užsukus pinigų čiaupus išloš greitųjų kreditų įmonės, nebuvo visiškai teisingi. Mat vis sunkiau surasti mokių klientų, kuriems būtų galima ramiai skolinti pinigų.

Sunkiausia ištverti pirmąjį pusmetį, kai bendrovė dar neturi daug patirties. Ją užplūsta prasiskolinę asmenys, kurie kitur jau nepageidaujami. Vidutinė paskola greitųjų kreditų bendrovėse siekia 400-500 litų. Ir ji vis mažėja. Žmonės dažniausiai skolinasi porai savaičių.

Norėdamos paskatinti skolinimą kai kurios bendrovės imasi jau prekybininkų išbandytų triukų – nuolaidų. Pavyzdžiui, siūlo paskolas už 20 procentų mažesnes palūkanas. Nors greitųjų kreditų bendrovės uždelstas paskolas vertina ne taip griežtai kaip bankai, jose negrąžintų paskolų dalis yra didesnė.

Komerciniuose bankuose, kurie taip pat skolina vartojimui, 60 dienų pradelstos gyventojų paskolos praėjusių metų pabaigoje sudarė 7,4 proc. visos paskolintos sumos. Tuo tarpu greitųjų kreditų bendrovėse 90 dienų pradelsta 18 proc. paskolų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius