Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Greitųjų kreditų bendrovės turės pasiaiškinti dėl vartotojų klaidinimo prisidengiant banko vardu

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) išnagrinėjo Lietuvos vartojimo kredito asociacijos (LVKA) kreipimąsi dėl neteisėto žodžio „bankas“ vartojimo kai kurių greituosius kreditus teikiančių įmonių pavadinimuose.
Kredito kortelė
Kredito kortelė / Photos.com nuotr.
Temos: 1 Bankas

VVTAT, vadovaudamasi Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymu, kreipėsi į UAB „Paskola šiandien“ (centobankas.lt), UAB „Minibank“ (minibank.lt), UAB „Dolce bankas“ (dolcebankas.lt) ir paprašė pateikti motyvuotus paaiškinimus bei juos pagrindžiančius įrodymus dėl žodžio „bankas“ vartojimo, teigiama pranešime spaudai.

Vartotojų teisių apsaugos tarnyba, įvertinusi LVKA išdėstytas aplinkybes bei manydama, kad analizuojami minėtų įmonių veiksmai gali turėti klaidinamos reklamos požymių, perdavė šį klausimą nagrinėti Konkurencijos tarybai, kuri yra atsakinga už Nesąžiningos veiklos vartotojams draudimo įstatymo įgyvendinimą, kai nesąžiningai komercinė veikla pasireiškia per reklamą.

LVKA, skatinanti atsakingo skolinimo praktiką vartojimo kreditų sektoriuje, yra įsitikinusi, kad greitųjų kreditų bendrovės klaidina vartotojus bei piktnaudžiauja jų pasitikėjimu. Asociacija siekia, kad būtų sugriežtinta reikalavimo, draudžiančio vartoti žodį „bankas“ juridinių asmenų, neveikiančių pagal Bankų įstatymą, pavadinimuose, kontrolė.

LVKA, skatinanti atsakingo skolinimo praktiką vartojimo kreditų sektoriuje, yra įsitikinusi, kad greitųjų kreditų bendrovės klaidina vartotojus bei piktnaudžiauja jų pasitikėjimu.

„Žodis „bankas“ neturi būti vartojamas ir prekės ženklų pavadinimuose, nes gali klaidinti vartotoją. Atsakingų institucijų nuomone, toks greitųjų kreditų įmonių elgesys, kai per apgaulingą reklamą siekiama pritraukti klientų, yra nesąžiningas. Be to, įstatymų pažeidimai mažina vartotojų pasitikėjimą visais vartojimo kreditų paslaugų rinkos dalyviais bei pačiomis finansinėmis paslaugomis“, – sako LVKA direktorius Pranciškus Gerulis.

Lietuvos bankas patvirtino, kad minėtos greituosius kreditus teikiančios įmonės pažeidžia Bankų įstatymą, pagal kurį vartoti žodį „bankas“ ar kitokius šio žodžio vedinius įmonės pavadinime, reklamoje ar kitais tikslais išimtinę teisę turi tik pagal šį įstatymą veikiantys juridiniai asmenys, turintys banko licenciją.

Prieš mėnesį LVKA kreipėsi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą ir Konkurencijos tarybą, prašydama pradėti tyrimą dėl Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymo bei Reklamos įstatymo pažeidimų ir iki jo pabaigos įpareigoti šias įmones sustabdyti žodžio „bankas“ naudojimą komercinėje veikloje. Taip pat uždrausti šioms įmonėms skleisti reklamą, kurioje naudojamas žodis „bankas“, nes joje neturi būti klaidinamos informacijos apie reklamos davėją, jo veiklą, pavadinimą, teisinę formą, licencijas.

Asociacija kreipėsi ir į Lietuvos reklamos biurą, kuris turėtų nustatyti, ar greitųjų kreditų įmonių skleidžiama reklama nepažeidžia Lietuvos reklamos etikos kodekso, kuriame nurodyta, jog reklama neturi sukelti painiavos dėl reklamuotojo tapatybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius