Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzija gaivina skurdžius šalies kaimus

Nauja vyriausybė Gruzijoje suskato rūpintis, kaip atgaivinti skurdžius šalies kaimus. Nuspręsta pastatyti bent po vieną gamyklą regionuose, kad žmonės turėtų darbo, pradėtas reformuoti žemės ūkis.
Gruzinai rengiasi prezidento rinkimams
Gruzinai / Reginos Jegorovos-Askerovos nuotr.

200 kilometrų nuo Tbilisio nutolusiame Achmeto rajone kaimo žmonės gyvena skurdžiai. Bene kiekviena šeima laiko po kelis gyvulius, o gano juos vyrai pasikeisdami.

Didesnės gyvulių bandos vasarą ganosi kalnuose, rudenį piemenys juos pargina į žiemos ganyklas – per dieną įveikia 30 kilometrų.

Vasarą piemenys kas mėnesį gauna 1500 litais, tačiau kaime darbo nėra. Visi verčiasi kaip išmano. Pavyzdžiui, mokytoja savo namuose įkūrė kultūros paveldo muziejų.

„Norime išsaugoti senovės tušetų tradicijas, anksčiau jie gyveno kalnuose. Dabar žiemą praleidžia kaime, vasarą kalnuose, ten gamina ekologiškus sūrius, augina avis“, – pasakoja muziejaus įkūrėjos duktė Tamara Bučaidzė.

Pašalpos bedarbiams ir kompensacijos nemokamos, socialines pašalpas gauna tik ties skurdo riba atsidūrusios šeimos, tačiau po parlamento rinkimų pasikeitus vyriausybei pradėtos reformos.

„Vyriausybė visiems padėjo nemokamai dirbti žemę, pirko žemės ūkio techniką“, – sako Achmeto savivaldybės vadovo pavaduotojas Tamazas Kabtarašvilis.

„Norime, kad Gruzija įstotų į Europos Sąjungą, bet kartu norime, jog ir santykiai su Rusija būtų draugiški, kad galėtume savo produktus eksportuoti į abi šalis“, – teigia Achmeto savivaldybės vadovas Beka Baidauri.

Viliamasi, kad atsivėrus sienoms, kaimo žmonėms atsiras daugiau darbo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius