-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyventojų pajamos padidės: Seimas palaimino didesnį NPD, bet mažinti GPM nesutiko

Prezidento Gitano Nausėdos pasiūlymui, kad gyventojai šiais metais uždirbtų daugiau, Seimas pritarė tik iš dalies: Neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) nuo liepos padidės 50 eurų, tačiau Gyventojų pajamų mokestis (GPM) išliks nepakitęs. G.Nausėda siūlė pusmečiui sumažinti GPM 5 proc. – nuo 20 proc. iki 15 proc.
Atlyginimo viešinimas, pasak kai kurių darbdavių, yra elementari pagarba darbuotojui
Gyventojų pajamos / 123RF.com nuotr.

Antradienį Seimas priėmė prezidento Gitano Nausėdos siūlymą nuo liepos mėnesio, pusmečiu anksčiau nei anksčiau planuota, 50 eurų – iki 400 eurų padidinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD).

Tačiau Seimas nepalaikė prezidento pasiūlymo laikinai sumažinti GPM nuo 20 iki 15 proc. pajamoms iki trijų vidutinių darbo užmokesčių (VDU) (maždaug 4 tūkst. eurų).

Seimo posėdyje Mišrios Seimo narių grupės atstovas Povilas Urbšys siūlė kompromisą – sumažinti GPM gyventojams, gaunantiems iki 1,5 VDU – nuo 600 iki 2071 euro, tačiau parlamentarai nepalaikė ir šio pasiūlymo.

Algirdas Butkevičius posėdyje apgailestavo, kad šios įstatymo pataisos teikiamos per vėlai – jo nuomone, šį įstatymo projektą reikėjo pateikti dar kovą. Tačiau buvęs premjeras pabrėžė, kad ekonominio sunkmečio metu geriausia priemonė yra mažinti darbo pajamų apmokestinamą ir didinti NPD.

„Tai investicija į ekonomiką. Tai leidžia nesumažinti darbuotojams atlyginimo, nes Europos Komisija pasisakė, kad Lietuvoje dėl pandemijos labiausiai mažės darbo užmokestis. Tai sudaro sąlygas didinti įmonių likvidumą“, – pabrėžė jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

A.Butkevičius priminė skaičiavimus, kad padidinus NPD pajamos gyventojams ženkliai didės: uždirbantiems iki 1300 eurų pajamos išaugs per 396 eurų, gaunantiems iki 2 VDU – 815 eurų, o uždirbantiems iki 3 VDU – 1117 eurų.

„Tai geras sprendimas. Žmonės turi užsidirbti ir šitie mokesčiai orientuoti į dirbančią tautą. Lietuvoje dirba 1,3 mln. gyventojų, dar milijonas jų išlaikomas. Reikia skatinti dirbančią tautą krizės atveju“, – tokiam pasiūlymui pritarė ir liberalas Simonas Gentvilas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Gentvilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Gentvilas

Tuo tarpu „valstietis“ Tomas Tomilinas palaikė NPD didinimą, bet pasisakė prie GPM mažinimą, teigdamas, kad drastiškas mokesčių mažinimas nėra išmintingas.

„Sakau „taip“ mokestiniam mažinimui darbo santykiams, bet „ne“ per didelėms ambicijoms, nes niekas nežino, kaip vystysis krizė, o reikia indeksuoti pensijas, didinti biudžetininkams algas. Darbų daug, nedarykime nepamatuotų sprendimų. Neturime bėgti greičiau už traukinį“, – GPM mažinimui prieštaravo T.Tomilinas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Tomilinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Tomilinas

O konservatorius Mykolas Majauskas, nors ir pritaręs, kad iš visų pasiūlymų šis – didinti NPD – yra pats racionaliausias, pabrėžė, kad jis skubotas ir didintų valstybės išlaidas bei skolą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

„Tai nėra patvirtinta šių metų biudžete ir pažeidžia Biudžeto sandaros įstatymą“, – atkreipė dėmesį M.Majauskas.

Siekė paskatinti vartojimą

Pasiūlymus pateikęs G.Nausėda motyvavo, kad daugiau pajamų gavę gyventojai per vartojimą skatintų ekonomiką ir taip sušvelnintų koronaviruso krizės padarinius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Visgi kritikai teigia, kad ši priemonė nėra socialiai teisinga, nes ji naudingesnė didesnes pajamas gaunantiems žmonėms, nepadeda spręsti socialinės atskirties ir skurdo problemų. Be to, yra rizika, kad dabar sumažinus tarifą politikams gali neužtekti valios nuo kitų metų jį atstatyti į dabartinį lygį.

Mažinti GPM nepritarė ir Biudžeto ir finansų bei Socialinių reikalų ir darbo komitetai bei Vyriausybė.

Finansų ministras Vilius Šapoka yra sakęs, kad sumažinus GPM biudžetas šiemet negautų apie 340 mln. eurų pajamų, o kitais metais, jeigu toks tarifas išliktų – 715 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius