-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Į bedugnę smengantis rublis gali sugriauti Rusijos finansų sistemą

Sparčiai nuvertėjantis Rusijos rublis pasiekė dar vieną istorinę ribą, priartėjęs iki 40 rublių už JAV dolerį ribos. Pasak ekspertų, tai jau kelia grėsmę Rusijos finansinei sistemai.
Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas Rusijos Banką ragino rečiau kaitalioti rublio kursą.
Dmitrijaus Medvedevo Vyriausybę kamuoja rublio problemos. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak newsru.com, dar viena Rusijos valiutos antirekordo diena tapo rugsėjo 29-oji, pirmadienis, kai Maskvos biržoje dolerio kursas išaugo iki 39,59 rublio už dolerį.

„Komersant“ pastebi, kad rublio nuvertėjimas sutapo su mokesčių mokėjimo į biudžetą pabaiga. Rugsėjo 25 dieną įmonės baigė mokėti akcizus ir kitus mokesčius – 300–350 milijardų rublių.

Apie 200 mlrd. rublių buvo pervesta kaip pelno mokesčiai.

Ekonominio augimo tempas toliau lėtėja, nematyti perspektyvų, kad ateityje verslo aktyvumas augtų, kapitalas toliau išvežamas iš Rusijos, įsibėgėja infliacija.

Dėl mokesčių mokėjimo laikotarpio pabaigos eksportuotojų dolerių pasiūla sumažėjo, bet neblėstanti valiutos paklausa tapo dar viena rublio silpnėjimo priežastimi, pastebi „Promsviazbank“ banko vyriausiasis analitikas Aleksejus Jegorovas.

Faktorių, kurie turi didelės įtakos rublio kursui, vis dar yra labai daug: ekonominio augimo tempas toliau lėtėja, nematyti perspektyvų, kad ateityje verslo aktyvumas augtų, kapitalas toliau išvežamas iš Rusijos, įsibėgėja infliacija.

Šie faktoriai, veikiantys vienu metu, dar stipriau negatyviai veikia Rusijos rublio kursą, mano Akcijų rinkos ir valdymo instituto vyriausiasis ekonomistas Michailas Beliajevas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rublis pasiekė naujas rekordines žemumas dolerio atžvilgiu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rublis pasiekė naujas rekordines žemumas dolerio atžvilgiu

Be to, praėjusį savaitgalį Ukrainos pajėgos patyrė pačius didžiausius nuostolius nuo susitarimo nutraukti ugnį pradžios.

Esant tokioms sąlygoms investuotojai baiminasi, kad užsienio šalys nesušvelnins sankcijų Rusijai.

Anksčiau buvo pasigirdę spėlionių, kad ES rugsėjo 30 d. gali atšaukti dalį sankcijų Rusijai, tačiau dabar jau apie tai nekalbama. Prieš sankcijų atšaukimą pasisako net Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad nėra jokių priežasčių atšaukti sankcijas Rusijai, nes jos remiami separatistai rytų Ukrainoje vėl pradėjo atakuoti Ukrainos pajėgas.

Rusijos kompanijos priverstos kaupti valiutą, kad galėtų išmokėti užsienio skolas. „Raiffeisen“ banko analitikų vertinimu, iki metų pabaigos Rusijos kompanijos turi grąžinti 33 mlrd. dolerių skolų, o kitais metais – dar 57 mlrd. dolerių.

Dėl užsienio šalių įvestų sankcijų Rusijos bankai nebegali pigiai pasiskolinti Vakarų šalyse, pastebi Jevgejinus Nadoršinas, kompanijos „Sistema“ vyriausiasis ekonomistas. Dėl to Rusijos kompanijos susidūrė su didžiule problema: anksčiau buvo galima dar pasiskolinti ir grąžinti ankstesnes skolas, o dabar reikia skubiai rinkti dolerius ir eurus, nes pasiskolinti nėra iš ko. Tai taip pat sukėlė ažiotažą valiutos rinkoje.

Anksčiau buvo galima dar pasiskolinti ir grąžinti ankstesnes skolas, o dabar reikia skubiai rinkti dolerius ir eurus, nes pasiskolinti nėra iš ko.

Lyg to būtų negana, dar pinga ir nafta. „Brent“ rūšies naftos kainos vėl patraukė žemyn ir gali nusileisti žemiau 96 dolerių už barelį, sakė kompanijos „Golden Hills-Kapital AM“ analitinio departamento vadovė Natalja Samoilova.

Rusijos centrinio banko vadovė Elvyra Nabijulina praėjusią savaitę patvirtino ketinimus kitais metais pereiti prie plaukiojančio rublio kurso, kitaip tariant, - visiškai atsisakyti valiutinių intervencijų bandant pristabdyti infliaciją.

Rusijos ekonominės plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas, anksčiau palaikęs tokius Centrinio banko ketinimus, dabar atsargiai patarė nesiimti tokių ryžtingų sprendimų be jokių saugiklių.

Užsienio analitikai pastebi, kad jei sankcijos nebus panaikintos, neįmanoma atsisakyti rublio palaikymo, nes jo laukia greitas krachas.

Šeštadienį agentūros „Fitch“ analitikai prognozavo, kad Rusijos centrinis bankas nori nenori, bet bus priverstas pardavinėti valiutą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius