-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

I.Šimonytė: mažesnis PVM viešbučiams – ne lengvata

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė aiškina, kad 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas viešbučiams būtų ne lengvata, o loginės spragos pataisymas.
Finansų ministrė Ingrida Šimonytė.
Finansų ministrė Ingrida Šimonytė. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Per Vyriausybės valandą paklausta apie planus mažinti PVM viešbučiams I.Šimonytė sakė, kad viešbučių paslaugos, kurios suteikiamos užsieniečiams, tam tikra prasme gali būti traktuojamos kaip eksportas, kuris Lietuvoje neapmokestinamas PVM. Tačiau Europos Sąjungos teisinė bazė draudžia   minėtoms paslaugoms taikyti nulinį tarifą „taip, kaip nulinį tarifą galima taikyti eksportuojamai dešrai, eksportuojamiems pomidorams, eksportuojamiems baldams ir visoms kitoms eksportuojamoms prekėms arba paslaugoms“.

Kadangi viešbučiuose apsistoję ir lietuviai, ir užsieniečiai, anot ministrės, PVM tarifą, kuris šiuo metu yra 21 proc., būtų galima skelti per pusę.

Tai nereiškia, kad aš asmeniškai ėmiau tikėti PVM lengvatomis bei jų stebuklingu poveikiu ekonomikos raidai ir pavienių sektorių finansiniams rodikliams arba gyvybingumui. Čia matyčiau daugiau loginę spragą negu kokių nors lengvatų atgaivinimą, – sakė ministrė.„Turint omenyje ilgametę klientūros struktūrą, 50:50 vertinant pagal klientus ir pagal kambarių užimtumą, galbūt yra motyvas pasiūlyti pusę tarifo tai veiklai kaip išlyginantį sprendimą“, – aiškino I.Šimonytė. 

Tačiau Finansų ministerijos vadovė tvirtino, kad tokio tarifo taikymas viešbučiams nėra lengvata arba sektoriaus gelbėjimas. „Taip, Latvijos sprendimas mažinti PVM šiek tiek turi įtakos, nes regioninė dimensija čia egzistuoja. Bet tai nereiškia, kad aš asmeniškai ėmiau tikėti PVM lengvatomis bei jų stebuklingu poveikiu ekonomikos raidai ir pavienių sektorių finansiniams rodikliams arba gyvybingumui. Čia matyčiau daugiau loginę spragą negu kokių nors lengvatų atgaivinimą ar grąžinimą“, – sakė ji.

Ministrė trečiadienį užsiminė, kad svarstoma apie PVM tarifo viešbučiams sumažinimą iki 9 proc.
Pasak jos, PVM mažinimo viešbučiams efektas biudžetui siektų daugiausia 10 mln. litų.

Premjeras Andrius Kubilius sakė, kad šis siūlymas yra diskusijų objektas. Liberalų sąjūdžio lyderis, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis atskleidė abejojantis, kad tarifo sumažinimas duotų naudos, t. y. galutinė paslaugos kaina viešbutyje nesumažėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius