Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Idavang“ komplekse Ignalinos rajone sunaikinta apie 60 proc. kiaulių, teritoriją saugo kariškiai

Danijos kapitalo „Idavang“ komplekse, kuriame šią savaitę aptiktas afrikinio kiaulių maro židinys, sekmadienį ryte buvo sunaikinta apie 11 tūkst. visų kiaulių, BNS pranešė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.
Paršiukai
Paršiukai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Idavang“ komplekse laikoma apie 19 tūkst. kiaulių, jų jau sunaikinta beveik 58 procentai.
„Darbas visu pajėgumu vyksta toliau, jis nesutriko. Manau, kad visos kiaulės šiame komplekse bus spėtos utilizuoti iki pirmadienio vakaro“, – BNS sakė J.Milius, kuris sekmadienį atvyko į Ignalinos rajoną ir su vietos valdžios atstovais bei pareigūnais aptaria tolesnius veiksmus.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo, atidžiai stebimos fermos Kėdainių ir Radviliškio rajonuose, kur iš „Idavang“ Rupinskų komplekso šią savaitę buvo išvežta po kelis šimtus paršelių.

„Du kartus į dieną matuojama temperatūra, imami kraujo mėginiai – afrikinio kiaulių maro užkrato nerasta“, – BNS sakė J.Milius.

Ignalinos rajone esančiame „Idavang“ Rupinskų komplekse sekmadienį pradėjo darbą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos audito grupė, kuri tiria galimas užkrato patekimo į fermą priežastis.

„Mūsų auditas pradėjo dirbti sekmadienį. Pirmadienį kalbėsiu su prokuratūros atstovais, pasiūlysiu mūsų pagalbą bei galimybę dirbti kartu, nes yra dalis labai specifinių niuansų, kuriuos žino srities specialistai“, – BNS sakė J.Milius.

„Idavang“ bendrovė yra apdraudusi tiek kiaulių bandą, tiek veiklos nuostolius. Jos kompleksas Ignalinos rajone buvo laikomas pavyzdingu dėl saugumo, jame lankėsi užsienio šalių atstovai.

J.Miliaus teigimu, griežčiausių biosaugos reikalavimų privalo laikytis ir kitos šalies kiaulių fermos, antraip užkrato atveju jos prarastų teisę į kompensacijas.

Zoną saugo kariškiai

Kariškiai ir policijos pareigūnai prižiūri, kad iš buferinės afrikinio kiaulių maro židinio zonos Ignalinos rajone nebūtų išvežamos privačių laikytojų auginamos kiaulės.

Ant pagrindinių kelių iš pradžių patruliavo policijos pareigūnai, tačiau jų buvo per mažai, todėl nuo šeštadienio pasitelkėme kariškius

J.Milius sekmadienį BNS sakė, kad tarnybos pareigūnai dešimties kilometrų spinduliu yra suskaičiavę tiek ūkius, kuriuose auginamos kiaulės, tiek juose laikomas kiaules. Pasak jo, trijų kilometrų spinduliu nuo užkrato židinio kiaulės jau yra išskerstos.

„Ant pagrindinių kelių iš pradžių patruliavo policijos pareigūnai, tačiau jų buvo per mažai, todėl nuo šeštadienio pasitelkėme kariškius. Neteisėtų bandymų išvežti kiaules iki šiol nebuvo, žmonės geranoriškai vertina situaciją ir jas skerdžia patys“, – BNS sakė J.Milius.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, Ignalinos rajone 3 kilometrų spinduliu nuo afrikiniu kiaulių maru užkrėsto „Idavang“ komplekso yra 19 ūkių, kuriuose laikomos 62 kiaulės, o 10 kilometrų spinduliu – 57 ūkiai su maždaug 150 kiaulių.

Nepagydomas afrikinis kiaulių maras „Idavang“ komplekse rastas praėjusį ketvirtadienį. Agresyviu užkratu apkrėstame Rupinskų komplekse naikinama apie 19 tūkst. kiaulių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius