-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įmonės ir gyventojai mažina vartojimą

Lietuvos bankų rinkoje šių metų pradžioje toliau ryškėjo 2008-ųjų gruodžio tendencijos – bendras paskolų portfelis traukėsi, o indėlių – daugėjo.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Klientams suteiktų paskolų suma mažėjo jau antrą mėnesį iš eilės, tačiau tiek verslas, tiek gyventojai pinigus vis dažniau patiki bankams ir mažina vartojimą, teigė Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas.

„Nepaisant didelių pokyčių šalies mokesčių sistemoje ir vis dar neslūgstančio nerimo dėl gilėjančios ekonominės krizės, sausį šalies bankų sistema išliko stabili, o visuomenė bei verslas aiškiai pasuko taupymo ir labai atsargaus vartojimo kryptimi“, – sakė S.Kropas.

Pasak jo, sausį bankuose daugėjo visų rūšių indėlių, išskyrus gyventojų indėlius iki pareikalavimo: „Galima manyti, kad tai lėmė mažėjančios visuomenės pajamos ir besikeičiantys vartojimo įpročiai – laisvas lėšas stengiamasi skirti taupymui“.

Gyventojų terminuotųjų indėlių suma sausį, palyginti su gruodžiu, padidėjo kiek daugiau nei 300 mln. Lt iki 16,478 mlrd. Lt. Bendra bankuose laikomų indėlių suma sausį, palyginti su gruodžiu, padidėjo 101 mln. Lt iki 38,289 mlrd. Lt.

Sausį taip pat augo įmonių terminuotųjų indėlių ir indėlių iki pareikalavimo suma. Tai, pasak S.Kropo, rodo, jog verslas pamažu prisitaiko prie pasikeitusių sąlygų ir orientuojasi į taupymą.

Lietuvos bankuose sausį toliau mažėjo paskolų portfelis – palyginti su gruodžiu, nominalioji jo vertė sumažėjo daugiau nei 200 mln. Lt iki 71,04 mlrd. Lt.

„Naujų paskolų išdavimo procesas sulėtėjo – sausį suteikta 99,405 mln. Lt vertės būsto paskolų – 5,5 karto mažiau nei pernai sausį, ir 17,592 mln. Lt vartojamųjų paskolų – 5,7 karto mažiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius