Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Investuotojai didesnio uždarbio ieško mažesnėse rinkose

Augant rizikos apetitui, investuotojai pamažu atranda naują arkliuką – mažesnes besivystančias šalis, kurios pagal akcijų brangimą jau pralenkė vadinamąjį BRIC (Brazilija, Rusija, Indija, Kinija) regioną.
Doleriai
Doleriai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Tai gera žinia ir Lietuvai, pakliūvančiai į dar ne visų investuotojų atrastą regioną, antradienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.

„Investuotojai visuomet ieško naujų galimybių, juolab kad nemažai akcijų BRIC šalyse jau yra pervertintos. Todėl suprantamas ir jų susidomėjimas mažesnėmis besivystančiomis rinkomis“, – sako SEB banko analitikas Andrius Olechnovičius ir pabrėžia, kad mažose rinkose net ir vienas stambesnis investavimo fondas dėl nelikvidumo gali sukelti akcijų kursus.

„Investuotojai tai supranta, tad skuba pasinaudoti situacija. Išeina taip, kad net jei ekonomiškai šiose valstybėse niekas ir nepasikeitė, jų akcijų rinkos kyla, nes ieškant naujų galimybių į jas plūsta rizikos nevengiančių investuotojų pinigai“, – teigia A.Olechnovičius.

Investicijų valdymo įmonė „Templeton Asset Management“ skaičiuoja, kad į mažesnes besivystančias rinkas dabar yra nukreipusi maždaug 10 proc. viso turimo turto, o daugiausia lėšų nukreipta į Nigeriją, nes ji laikoma perspektyviausia.

Finansų rinkų guru užsienio žiniasklaidoje įvardijamas „Templeton AssetManage–ment“ investicijų valdytojas Markas Mobiusas irgi pripažįsta, kad mažesnės besivystančios rinkos mums yra net labai įdomios, o akcijų kainos jose vis dar patrauklios.

Vis dėlto analitikai įžvelgia ir daug mažų šalių trūkumų, kurie neretai atbaido rizikai ne tokius tolerantiškus investuotojus.

„Pasiryžusieji investuoti į šias šalis turėtų susitaikyti su jų jautrumu pasaulyje vykstantiems procesams. Būtent dėl to, manyčiau, jos labiau tinka kaip antrasis pasirinkimas jau turint didesnių besivystančių šalių akcijų“, – A.Olechnovičius.

Jis teigia labiau tikintis būtent didžiųjų valstybių augimo perspektyvomis, mat jos yra mažiau priklausomos nuo tarptautinių finansinių srautų ir gali augti iš savęs, t. y. per vidaus vartojimą. „O tie, kurie nebetiki tolesniu BRIC regiono augimu, gali pasižvalgyti ir vadinamosiose N–11 („next eleven“) šalyse (Bangladešas, Egiptas, Indonezija, Iranas, Meksika, Nigerija, Pakistanas, Filipinai, Pietų Korėja, Turkija ir Vietnamas), taip pat turinčiose daug gyventojų, neišsemtų augimo galimybių“, – sako jis.

N–11 investicinis JAV bankas „Goldman Sachs“ yra įvardijęs kaip turinčiomis potencialą šiame amžiuje augti lygiai taip pat sparčiai kaip ir BRIC šalys.

Į „MSCI Frontier Markets“ indeksą iš viso patenka 26 šalių akcijų rinkos iš 5 pasaulio regionų: Šiaurės ir Pietų Amerikos, Vidurio ir Rytų Europos, Afrikos, Vidurinių Rytų ir Azijos. Svarstoma galimybė į indekso sudėtį įtraukti dar 4 šalis (Bangladešą, Botsvaną, Ganą ir Jamaiką). Iš Baltijos šalių į indekso sudėtį patenka tik Lietuva ir Estija, o Latvijos nėra.

„Tai, kad į indekso sudėtį patenka ir Lietuva, yra teigiamas dalykas, reiškiantis ir didesnį užsienio investuotojų pinigų kiekį. Neabejoju, kad yra fondų, investuojančių pagal šį indeksą, mat atskirai rankiotis valstybes ir įmones yra gana sudėtinga ir neprasminga. Tai gali pritraukti daugiau pinigų į mūsų rinką“, –teigia A. Olechnovičius.

Į „MSCI Frontier Markets“ indeksą Lietuva įtraukta 2008 metų lapkritį – indekse yra „Teo LT“ ir Rytų skirstomųjų tinklų akcijos.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius