-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Investuotojų forumas: Lietuvos mokesčių sistemai metas užauginti stiprią „ketvirtąją koją“

Investuotojų forumas pristatė Lietuvos mokesčių apžvalgą ir pateikė pasiūlymus dėl mokesčių sistemos tobulinimo. Investuotojai atkreipia dėmesį, kad šis Seimas ir Vyriausybė kol kas nepadarė jokių rimtesnių pokyčių mokesčių srityje, nors būtent ši valstybės valdymo sritis labai svarbi investicijų pritraukimui į Lietuvą ir šalies finansams.
Rūta Skyrienė
Rūta Skyrienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Investuotojai ragina atsakingas institucijas dėmesį pirmiausiai skirti „Sodros“ mokesčių reformai, naujoms kovos su šešėline ekonomika priemonėms, Pelno mokesčio įstatymo pakeitimams, PVM lengvatų atsisakymui ir mokesčių administravimo pakeitimams.

„Daugumoje pažangiai veikiančių šalių įprasta mokesčių sistemas statyti, vaizdžiai kalbant, ant keturių kojų: pajamų, vartojimo, pelno ir turto mokesčių. Tuo tarpu socialinio draudimo įmokos yra skirtos užtikrinti saugesnę žmogaus ateitį ir nuo jų dydžio tiesiogiai priklauso gerovė ateityje. Lietuvoje, deja, „Sodros“ įmokos yra tapusios dar vienu mokesčiu ir pakeitė turto mokestį kaip viena iš mokesčių sistemos „kojų“, o nuo jų dydžio žmogaus ateities gerovė nepriklauso“, – teigė Rūta Skyrienė, Investuotojų vykdomoji direktorė.

Investuotojų forumas siūlo „Sodros“ įmokų surinkimą perduoti Valstybinei mokesčių inspekcijai. Investuotojų nuomone, tai leistų padidinti įmokų administravimo efektyvumą ir sumažinti administracinę naštą verslui. Taip pat siūloma sujungti darbdavio ir darbuotojo mokamas įmokas, nustatyti „Sodros“ įmokų „lubas“ visoms draudžiamųjų asmenų grupėms, panaikinti didžiules sankcijas už „Sodros“ įmokų apskaičiavimo ir mokėjimo pažeidimus, suvienodinti jas su kitomis sankcijomis, kurias numato Mokesčių administravimo įstatymas.

„Vienintelis rimtesnis Vyriausybės padarytas pakeitimas mokesčių srityje buvo mokestinių nuostolių perkėlimo apribojimas. Kartu tai buvo ir verslui labai žalingas sprendimas. Pakeitimas prasilenkė su ekonomine logika ir labai pablogino verslo aplinką. Dabar bet koks investicinis projektas mūsų šalyje yra mažiau patrauklus nei Latvijoje, Estijoje, ar daugelyje kitų Europos šalių“, – sakė Kęstutis Lisauskas, Investuotojų forumo Mokesčių grupės vadovas, profesinių paslaugų bendrovės EY partneris.

Mažinant šešėlinę ekonomiką Vyriausybė kviečiama veikti sistemiškai ir sudaryti veiksmų paketą, o ne imtis pavienių priemonių. Vyriausybė taip pat raginama taikyti  naujas kovos su „šešėliu“ priemones – apriboti atsiskaitymus grynaisiais pinigais, diegti išmaniąją mokesčių sistemą, pradėti kasos aparatų čekių loteriją gyventojams bei įvesti visuotinį turto ir pajamų deklaravimą.

Pasak Investuotojų forumo ekspertų, daug problemų mokesčių srityje sukelia ir ekonomikos šešėlį didina atidėliojamas visuotinis nekilnojamojo turto mokestis. Investuotojai ragina pasiryžti jo įvedimui, o kartu mokestinėmis priemonėmis sustabdyti „juodųjų“ pinigų apyvartą statybų sektoriuje ir jų legalizavimą per nekilnojamąjį turtą.

Lietuvos mokesčių sistema patrauklumu lenkia daugelį Europos Sąjungos valstybių, tačiau ji atsilieka nuo kitų Baltijos šalių. Bendrajame „Paying Taxes 2013“ reitinge Lietuva pernai užėmė 60 poziciją, tuo tarpu Estija ‒ 50, о Latvija ‒ 52 vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius