Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išgyvens tik efektyviausiai dirbančios NT bendrovės

Per praėjusius metus bankrutavo 13 nekilnojamojo turto (NT) bendrovių. Įmonių bankroto valdymo departamento prie Ūkio ministerijos duomenimis, 2007 metais toks likimas ištiko tris kartus mažiau įmonių – tik keturias.
Daugiabučiai
Daugiabučiai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip rašoma išplatintame pranešime, šie skaičiai sudaro tik labai nedidelę bankrutavusių įmonių dalį, tačiau, kaip teigia Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos direktorė Ina Gocentienė, vis tiek kelia nerimą: „Dar užpernai statybininkai žarstė milijoninius pelnus, o pernai jau bankrutavo 112 statybos bendrovių. Kadangi tiek nekilnojamojo turto, tiek statybos sritys tarpusavyje yra glaudžiai susijusios, dar vasarą asociacija kreipėsi į nekilnojamojo turto bendroves, įspėdama apie artėjančią krizę ir siūlydama mažesnėms bendrovėms jungtis tarpusavyje, ieškoti naujų veiklos sričių, susirūpinti įmonių rinkodara“.

Ina Gocentienė įsitikinusi, kad bankroto gali išvengti net pati mažiausia įmonė, tik reikia teisingai numatyti įmonės strategiją krizės atveju. „Ir, žinoma, krizės atveju nereikia aklai vaikytis didelių pelnų: svarbiausia yra tiesiog išlaikyti apyvartą“, – sako direktorė.

Asociacijos narės, nedidelės bendrovės „Juvitus Real Estate“ direktorius Aušrydas Tamulionis pasakoja, kad iš susidariusios nelengvos padėties bendrovė sukasi mažindama kaštus – biuro, administravimo, darbo užmokesčio. Teko atleisti keletą žmonių, kurių funkcijas perėmė kiti darbuotojai, taip pat teko atsisakyti NT brokerių, kurių veikla netenkino įmonės, paslaugų.

Pagrindines bendrovės pajamas vis dar sudaro tarpininkavimo veikla, didėja pajamos už turto vertinimą ir konsultacijas. Bendrovė plečia paslaugų portfelį, pradėjo bendradarbiauti su interjero dizaineriais, būsto apdailos meistrais. Direktorius teigia, kad šiuo metu kaip niekad svarbus dėmesys kiekvienam klientui. Jei jis šiandien dar negali įpirkti norimo objekto, tai dar nereiškia, kad nesugrįš rytoj: „Bankų politika anksčiau lėmė kainų augimą, dabar – rinkos stagnaciją. Kai tik ekspertai pradės kalbėti, kad kainoms kristi nebėra kur, žmonės ištrauks santaupas „iš kojinių“ bei pinigus, laikomus bankuose, investuos į nekilnojamąjį turtą. Be to, daug žmonių nori ne tik investuoti, o tiesiog įsigyti pirmąjį būstą“, – įsitikinęs A. Tamulionis.

Vienos didesniųjų nekilnojamojo turto bendrovių „InReal“ direktorius Dmitrijus Čudakovas pripažįsta, kad bendrovės sandorių skaičius sumažėjo, tačiau Vertinimo, Investicijų, Konsultavimo ir Analizės departamentai dirba visu pajėgumu. Bendrovė net sąstingio metu išplėtė paslaugų spektrą ir pradėjo teikti konsultavimo, nekilnojamojo turto projektų valdymo, investavimo į stambius nekilnojamojo turto objektus paslaugas. Darbuotojų sumažėjo tik Tarpininkavimo departamente, o kituose – padaugėjo. Ypač padaugėjo darbo turto vertintojams. Direktorius įsitikinęs, kad dabar geras metas dirbti su užsienio investuotojais.

„Ateityje nekilnojamojo turto rinkoje „mėgėjų lygos“ neliks, liks tik profesionalai, siūlantys kokybiškas paslaugas, didžiausią pridėtinę vertę, mokantys teisingai reorganizuoti veiklą krizės metu. O jeigu pasaulyje finansinė situacija metų pabaigoje pagėrės – greit lengviau atsikvėps ir Lietuvos nekilnojamojo turto bendrovės“, – įsitikinęs D. Čudakovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius