-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išsivysčiusių ekonomikų akcijų indeksai vėl šturmuoja aukštumas

Išsivysčiusių pasaulio ekonomikų akcijų kainų augimas, prasidėjęs praėjusių metų vasaros pabaigoje, šių metų birželio mėnesį jau buvo pradedantis įgauti korekcijos nuotaiką, tačiau Europos ir JAV centrinių bankų vadovų komentarai liepos mėnesio pradžioje investuotojams suteikė naujų jėgų grįžti į akcijų rinkas. Šiuo metu pagrindiniai išsivysčiusių ekonomikų akcijų indeksai vėl šturmuoja naujas aukštumas.
Birža
Birža / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasaulio centriniai bankai infliacijos nebijo

JAV Federalinės rezervų sistemos (FED) vadovas Benas Bernanke savo paskutiniuose pasisakymuose patikino, jog ekonomikos padėtis JAV bus atidžiai sekama ir galimai bus siekiama išvengti per ankstyvo ekonomikos skatinimo stabdymo. Šie komentarai rinkos dalyvius šiek tiek nuramino, ir šiuo metu rinkos dalyviai taip stipriai netiki, kad JAV jau šių metų rudenį gali agresyviai sumažinti JAV obligacijų supirkinėjimą antrinėse rinkose. Tęsti lengvinančią monetarinę politiką birželio bei liepos susirinkimuose žadėjo ir Europos centrinio banko vadovas, o tai eilinį kartą paskatino pirkėjus grįžti į kapitalo rinkas. Anglijos ir Japonijos centrinių bankų vadovų pasisakymai taip pat buvo palankūs akcijų rinkoms ir eilinį kartą patvirtino, kad svarbiausi pasaulio centriniai bankai šiuo metu nebijo kainų augimo (infliacijos), ir toliau žada skatinti ekonomikas, palaikydami žemas bazines bei rinkos palūkanų normas.

Išsivysčiusios pasaulio ekonomikos lenkia besivystančias

Šiuo metu JAV S&P indeksas priartėjo prie 1700 ribos, ir nuo metų pradžios investicijos eurais į JAV rinkas jau pasistiebė apie 19 proc. Europos didžiųjų šalių akcijų indeksai pirmą metų pusmetį taip pat kilo. Šiuo metu Vokietijos pagrindinis akcijų indeksas DAX fiksuoja apie 10 proc. augimą, Prancūzijos – apie 8,5 proc. Tuo tarpu sunkius laikus išgyvenančios Italijos ir Ispanijos ekonomikos negali palepinti investavusių į šių šalių akcijų rinkas: Italijos akcijos per paskutinius 6,5 mėnesius kilo apie 1 proc., o Ispanijos akcijos vis dar demonstruoja nestiprų kritimą šiais metais (apie -0,7 proc.). 

Baltijos akcijų rinkos ir toliau demonstruoja solidų kilimą 14-16 proc., Skandinavijos rinkose geriau sekėsi Danijos ir Švedijos akcijų rinkoms (11-15 proc. augimas), palyginus su šiaurinėmis Norvegijos ar Suomijos akcijų rinkomis (5-7 proc. augimas). Japonijos akcijos, net įvertinus paskutiniu metu stipriai susilpnėjusią Japonijos jeną prieš eurą, nuo metų pradžios pakilo daugiau kaip 23 proc.

Investuotojai, kurie savo investicijas vertina eurais (tame tarpe ir Lietuvos investuotojai) ir yra investavę į besivystančias didžiausias pasaulio ekonomikas, nėra nusiteikę džiaugsmingai šių metų vasaros atostogų metu: Kinijos akcijų indeksai nuo metų pradžios yra kritę daugiau kaip 9 proc., Indijos – daugiau kaip 4 proc., Rusijos – apie 9 proc., o Brazilijos akcijų kainos koregavosi net apie 26 proc.

Investuotojai nusiteikę pozityviau nei ekonomistai

Pasižiūrėjus į šių metų pasaulio akcijų rinkų rezultatus, išvada viena – akcijų rinkų kilimas išsivysčiusiose pasaulio ekonomikose šiuo metu stipriai lenkia istoriškai didesnius kainų svyravimus demonstruojančias besivystančių ekonomikų akcijų rinkas. Nepaisant gerų akcijų rezultatų iš išsivysčiusių pasaulio ekonomikų, pasaulio makro ekonomistai nėra jau taip pozityviai nusiteikę kaip investuotojai. Nors FED birželio mėnesį pagerino JAV BVP augimo prognozę 2013 m. iki 2,6 proc., o 2014 m. – iki 3,5 proc., konsoliduotos analitikų prognozės žada kuklesnius skaičius.

„Danske Bank“ analitikai prognozuoja, kad JAV ekonomika šiais metais augs 2 proc., o 2014 m. – 3,1 proc. Kalbant apie euro zoną, šiemet net nesitikima ūkio augimo ir piešiamas 0,6 proc. smukimo scenarijus, o 2014 m. „Danske Bank“ prognozuoja 1 proc. augimą. Azijos „tigrė“ Kinija liepos mėnesį pranešė, jog II šių metų ketvirtį šalies BVP augo 7,5 proc. (per pirmus tris 2013 m. mėnesius augimas siekė 7,7 proc.). Nors toks rezultatas atitiko analitikų lūkesčius, investuotojų entuziazmo nepažadino. Panašus neigiamas šešėlis yra metamas ir daugeliui kitų augančių rinkų.

Nerimą kelia dar ir tai, jog Kinijos valdžia nerodo pastangų kovojant su „ekonomikos mašinos“ lėtėjimu. Toliau yra atidžiai stebima ir šalies galimai perkaitusi nekilnojamojo turto rinka. Tad Kinijos ūkio plėtra 2013 m. gali siekti 7,4 proc. – kas yra žemiausias lygis nuo 2008 m. Taigi, nors BVP lūkesčiai nėra pirmaujantys indikatoriai, tai išlieka vienu iš neigiamų faktorių vertinant akcijų rinkų perspektyvas.

Lemiamu veiksniu gali tapti investicijų perkėlimas iš obligacijų rinkų

Nagrinėjant pačių įmonių fundamentalius duomenis, situacija šiek tiek šviesesnė. Analitikai pamažu gerina pelnų lūkesčius JAV ir euro zonos regionų įmonėms. JAV prasidėjęs II ketvirčio finansinių rezultatų skelbimas suteikia investuotojams optimizmo. Keturi didžiausi JAV bankai paskelbė apie stipriai išaugusius pelnus balandžio-birželio mėnesiais.

Pastaruoju metu matytas akcijų kainų kilimas buvo paremtas ne tik kur kas pagerėjusiais (ypač JAV) ūkio augimą nusakančiais makro rodikliais, tačiau ir finansinių aktyvų perkėlimu iš beveik jokios grąžos neatnešančių pinigų rinkos priemonių bei aukšto reitingo įmonių obligacijų į akcijų rinkas. Pagal JAV investicinių fondų lėšų srautus matosi, jog įplaukos į akcijų ir obligacijų fondus 2013 m. susilygino, o pinigų rinkos fondai nuo kovo mėnesio fiksavo lėšų išvedimą. JAV vyriausybės obligacijų rinkoje nuo gegužės mėnesio išryškėjo obligacijų kainų kritimas, nes investuotojai jau reikalauja vis didesnio pajamingumo. 10 metų JAV obligacijų pajamingumas per 2,5 mėnesio pakilo nuo 1,6 iki 2,7 proc. (šiuo metu jis siekia 2,33 proc.). Tai parodo, kad investuotojai ieško investavimo alternatyvų, kurias šiuo metu gali pasiūlyti akcijų rinkos. „Danske Bank“ analitikai mano, kad paskutiniu metu kylančios išsivysčiusių ekonomikų akcijų rinkos ir toliau turi potencialo kilti. Ir nors investicijų perkėlimas iš obligacijų į akcijas dar neįgavo itin reikšmingo mąsto, būtent šis veikinys artimiausiu metu gali suvaidinti vieną iš lemiamų veiksnių, kuris gali toliau pozityviai paveikti akcijų rinkos raidą.  

Informaciją paruošė Kęstutis Celiešius, „Danske Bank“ Finansų maklerio skyriaus vadovas 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius