Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išspręsti ikimokyklinio ugdymo sistemos problemoms reiktų pusės milijardo litų

Užtikrinti ikimokyklinio ugdymo prieinamumą ir išspręsti kitas sistemos problemas reikėtų pusės milijardo litų, sako Švietimo ir mokslo ministerijos Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vedėja Gražina Šeibokienė.
Mokykla
Ikimokyklinis ugdymas / BFL nuotr.

Seimo Švietimo,mokslo ir kultūros komiteto posėdyje situaciją dėl ikimokyklinio ugdymo pristačiusi G.Šeibokienė pažymėjo, kad per paskutinius dvejus metus vietų darželiuose išaugo ir kasmet apie 2 tūkst. vaikų daugiau patenka į ikimokyklinio ugdymo grupes.

Nepaisant augimo tendencijos, vietų trūksta, ypač sudėtinga situacija Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Konkretaus skaičiaus, kiek vaikų šiemet nebuvo priimti į valstybinius darželius, ministerijos atstovė nepateikė, nes vis dar renkami duomenys iš savivaldybių. Pasak jos, tikslūs skaičiai turėtų būti aiškūs lapkritį. Pirminiais duomenimis, Vilniaus ir Kauno miestuose į valstybines ikimokyklinio ugdymo įstaigas nepateko maždaug po 700 vaikų.

Privalomą priešmokyklinį   ugdymą  šešiamečiams ŠMM planuoja įvesti nuo 2015 metų rugsėjo, kitų metų biudžeto projekte tam numatyta skirti 5 mln. litų.

„Problemų ikimokykliniame ugdyme yra tiek daug – tai ir prieinamumas, ir atlyginimai, ir kokybės klausimai, kurių mes praktiškai išvis dar neliečiame, ir tam, kad išspręstume visas problemas, skaičiavome, turbūt reikėtų apie pusės milijardo litų“, – komiteto posėdyje sakė G.Šeibokienė.

Pasak jos, pirmasis žingsnis sprendžiant ikimokyklinio ugdymo prieinamumą – privalomo priešmokyklinio ugdymo įvedimas. „Realiausi žingsniai, kuriuos galėtume padaryti – bent vienerius metus visiems vaikams garantuoti ugdymą, tai būtų socialinės lygybės principas, kad vaikai turėtų vienodas starto galimybes mokytis mokyklose“, – sakė specialistė.

Privalomą   priešmokyklinį   ugdymą  šešiamečiams ŠMM planuoja įvesti nuo 2015 metų rugsėjo, kitų metų biudžeto projekte tam numatyta skirti 5 mln. litų.

Lietuvoje šiuo metu  priešmokykliniame  ugdyme dalyvauja 95,63 proc. šešiamečių, ikimokyklinio ugdymo įstaigas lanko 81 proc. penkiamečių.

Lietuvoje šiuo metu  priešmokykliniame  ugdyme dalyvauja 95,63 proc. šešiamečių, ikimokyklinio ugdymo įstaigas lanko 81 proc. penkiamečių, o ugdymo įstaigų nelankančių penkiamečių skaičius siekia mažiau kaip 6 tūkstančius.

Praėjusią savaitę komiteto posėdyje planus dėl privalomo priešmokyklinio ugdymo pristačiusi G.Šeibokienė sakė, jog tam 19-oje savivaldybių šiuo metu dar trūktų 82 tinkamai įrengtų priešmokyklinio ugdymo  grupių, 51-oje savivaldybėje trūktų 39 pedagogų, 47-iose savivaldybėse reikėtų vežioti 1804 vaikus iki artimiausios ugdymo  įstaigos, kuri vykdo priešmokyklinio ugdymo programą. Tai pat 33-jose savivaldybėse trūktų beveik 200 etatų švietimo pagalbos specialistų.

Kitų metų biudžeto projekte privalomojo priešmokyklinio ugdymo įgyvendinimui numatyta 5 mln. litų, taip pat iš Europos Sąjungos paramos būtų galima apie 10 mln. litų skirti  priešmokyklinukų  pavežimui, patalpų pritaikymui – apie 6 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius