Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ištaisyti neatitikimą – iki Naujųjų

Šių metų žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas pasibaigė dar vasarą, tačiau kai kurias klaidas ir neatitikimus pareiškėjai galėjo taisyti ir pasibaigus deklaravimo laikotarpiui.
Žemės sklypas
Žemės sklypas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Šiemet neatitikimų ir klaidų paraiškose nustatyta įvairių: dažnai pasitaikydavo plotų persidengimai, atvejai, kai kito pareiškėjo paraiškoje deklaruotas analogiškas laukas, problemos dėl nuosavybės dokumentų neatitikimo realiai dirbamai žemei ir panašiai. Visgi dažniausiai pasitaikęs neatitikimas – žemės ūkio valdos duomenų neatnaujinimas, kurį ištaisyti pareiškėjai turi laiko iki metų pabaigos, t. y. gruodžio 31 d.

Parama1

Naujausiais duomenimis, šiuo metu valdos duomenis atnaujinti reikia daugiau kaip 5 tūkstančiams pareiškėjų, pildžiusių deklaracijas, įskaitant ir Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos dalyvius. Valdos duomenys –  tai deklaruotos žemės ūkio naudmenos, laikomi ūkiniai gyvūnai, registruoti ūkinių gyvūnų registre ir panašūs duomenys.

Padeda išvengti problemų

Valdos duomenis atnaujinti reikia tam, kad Žemės ūkio ir kaimo verslo registre būtų pateikta nauja ir tiksli informaciją apie valdą. Tokiu būdu teisingi valdos duomenys padeda greitai išspręsti iškylančias problemas. Pavyzdžiui, jei pareiškėjas nuomoja žemę ir yra sudaręs nuomos sutartį, jam atnaujinus valdos duomenis, nuomojami plotai automatiškai užregistruojami jo valdoje.

Kitas dažnai pasitaikantis atvejis susijęs su  bendrojo azoto kiekiu, tenkančiu vienam hektarui dirvos. Remiantis kompleksinės paramos reikalavimais, per metus vienam hektarui turi tekti ne daugiau kaip 170 kg azoto. Neatnaujinus valdos duomenų, gyvulių įsigyjant daugiau, o deklaruojamą plotą paliekant tą patį, iškyla rizika, jog bus apskaičiuotas  didesnis azoto kiekis, nei yra iš tiesų, ir už tai bus taikomos sankcijos.

Žemės ūkio valdų duomenys turi būti atnaujinami ne tik iki einamųjų metų galo, bet ir per 30 dienų nuo valdos valdytojo, partnerio, valdos centro, plėtojamos pagrindinės ekonominės veiklos ir (arba) bet kurio žemės sklypo duomenų pasikeitimo. Taip pat ir valdos valdytojo iniciatyva, jeigu duomenis atnaujinti reikalauja Europos Sąjungos ir valstybės paramos žemės ūkiui ir kaimo plėtrai administravimo taisyklės. Prireikus žemės ūkio valdos duomenys gali būti atnaujinami daugiau negu vieną kartą per metus.

Kreiptis į seniūniją

Parama

Norėdamas atnaujinti žemės ūkio valdos duomenis, pareiškėjas turi kreiptis į tą seniūniją, kurios teritorijoje yra valdos centras. Informuoti apie pasikeitusius duomenis gali valdos valdytojas arba jo įgaliotas atstovas. Valdos valdytojas turi pateikti tapatybę patvirtinantį dokumentą: juridinio asmens registravimo pažymėjimą, Lietuvos Respublikos piliečio pasą, asmens tapatybės kortelę arba leidimą nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje. Jei duomenis teikia valdos valdytojo įgaliotas asmuo, įgaliojimą atstovauti valdos valdytojui ir įgaliotojo asmens tapatybės dokumentą.

Jeigu valdoje yra įvykę pokyčių, turi būti pateikiami juos įrodantys dokumentai. Vietoj dokumentų originalų duomenų teikėjas gali pateikti patvirtintas kopijas. Seniūnijos darbuotojas, pataisęs ar papildęs Žemės ūkio ir kaimo verslo registro duomenų bazėje jau esamus žemės ūkio valdos duomenis, atspausdina ištaisytą prašymo formą. Duomenų teikėjas patikrina, ar teisingai užpildytas prašymas. Prireikus klaidos ištaisomos ir prašymas atspausdinamas iš naujo. Duomenų teikėjui pasirašius prašymą, duomenų atnaujinimas užbaigiamas. Atnaujinus žemės ūkio valdos duomenis jos identifikavimo kodas nepasikeičia.

 

15min.lt nuotr./KPF logotipas naujas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius