-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Almunia: dabar svarbiausia Lietuvai – tinkama fiskalinė politika

Lietuva, prieš kurią Europos Komisija pradėjusi fiskalinio deficito perviršio procedūrą, greičiausiai už šį pažeidimą sulauktų didesnių priekaištų, jeigu ne sunkmetis.
Joaquinas Almunia
Joaquinas Almunia / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Finansai

„Galima sakyti, kad šiuo ypač sunkiu metu turėti didesnį deficitą yra normalu. Dabar labai sunku nepabloginti valstybės finansų padėties, o gal net neįmanoma“, – svarstė Europos komisaras ispanas Joaquinas Almunia.

Bet iškart pridūrė, kad sunkmetis negali būti argumentas nežabotai išlaidauti, rašo „Lietuvos rytas“.

J.Almunia pabrėžė, kad Vilnius atitinka visas tris sąlygas, dėl kurių būtų galima pradėti prieš Lietuvą biudžeto deficito perviršio procedūrą. Nors 0,2 proc. viršytą deficitą (jis siekė 3,2 proc. BVP) galima laikyti nedideliu, jis pernai atsirado ne dėl išskirtinių aplinkybių. Kitaip tariant, Lietuva išlaidavo, nors tai nebuvo būtina.

Be to, Lietuvos biudžeto deficitas nėra trumpalaikis. EK prognozuoja, kad šiemet deficitas išaugs iki 5,4, o kitąmet – iki 6 proc. BVP.

Paklaustas, ar Lietuva dar gali užlopyti biudžeto skylę iki 2011-2012 metų, kai Vyriausybė tikisi įsivesti eurą, eurokomisaras atsakė: „Negaliu spėlioti, kas bus 2011 metais ir ar tokiu sudėtingu laikotarpiu Lietuva pajėgs įvykdyti eurui įvesti būtinus reikalavimus. Paskelbti tikslą, bet nesiimti atitinkamų priemonių būtų klaidinga strategija. Aš tikiuosi, kad jūsų šalies Vyriausybė pirmiausia nuosekliai imsis vienos priemonės šiuo sunkiu metu – fiskalinės politikos“.

Kita vertus, jo nuomone, labai griežta fiskalinė politika gali turėti neigiamų pasekmių, kai ekonomika yra labai nusilpusi.

„Fiskalines priemones reikėtų naudoti ypač akylai ir drauge su kitais ekonominės politikos instrumentais, kurie skatina ekonomikos atsigavimą. Žinau, kad Lietuvos Vyriausybė galvoja, kaip pagerinti struktūrinių fondų paramos panaudojimą. Jie labai svarbūs ekonomikai. Tinkamai pasinaudojus, šie fondai gali sukurti iki 4 proc ekonomikos augimo“, – kalbėjo J.Almunia.

Aiški ir patikima biudžeto strategija, anot eurokomisaro, būtina pasitikėjimui atkurti ir tam, kad rinkoms nebūtų siunčiama žinia, jog valstybės finansai tapo nekontroliuojami.

„Kitu atveju pažeidžiamiausi visuomenės sluoksniai ateityje dar labiau kentės. Juos būtina palaikyti ne vien valstybės pašalpomis. Būtina atkurti ir rinkų, investuotojų, vartotojų pasitikėjimą ekonomine ir finansine politika“, – sakė EK narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius