-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Japonija ratifikavo TPP sutartį, nors jai ir nepritaria išrinktasis JAV prezidentas

Japonijos parlamentas penktadienį ratifikavo Ramiojo vandenyno partnerystės (angl. Trans-Pacific Partnership, TPP) sutartį dėl laisvosios prekybos, nors šis žingsnis, pasak ekspertų, iš esmės nieko nereiškia, nes sutarčiai nepritaria išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas.
Japonijos vėliava
Japonijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Už sutartį balsavo dauguma aukštųjų parlamento rūmų deputatų, tačiau opozicija balsavo „prieš“. Žemieji parlamento rūmai dokumentui pritarė praėjusį mėnesį.

Vyriausiasis Japonijos vyriausybės atstovas spaudai šį parlamento sprendimą pavadino „žinia visam pasauliui apie tai, kad Japonija yra tvirtai pasiryžusi skatinti laisvąją prekybą“.

„Mes ir toliau raginsime sutartį pasirašiusias šalis greitai“ ją patvirtinti, pareiškė Yoshihide Suga.

JAV prezidentas Barackas Obama aktyviai rėmė šią 12 valstybių sutartį, kuri, anot jo, leis nustatyti pasaulio prekybos taisykles ir paspausti Kiniją, kurios ekonominė įtaka vis labiau didėja.

Tačiau D.Trumpas griežtai nepritarė sutarčiai, kuri, anot jo, bus nenaudinga Amerikai ir dėl kurios bus prarasta nemažai darbo vietų. Dėl to sutarties ateitis pakibo ant plauko.

Praėjusį mėnesį Japonijos vyriausybės vadovas pripažino, kad TPP sutartis be Jungtinių Valstijų bus „beprasmė“.

JAV ir Japonija yra didžiausios šios sutarties, kuri apima maždaug 40 proc. pasaulio ekonomikos, šalys. Kitos šalys yra Australija, Brunėjus, Kanada, Čilė, Malaizija, Meksika, Naujoji Zelandija, Peru, Singapūras ir Vietnamas.

Sutartis, dėl kurios derėtasi ne vienerius metus, negali būti įgyvendinta, jeigu jos neratifikuos Jungtinės Valstijos.

TPP laikoma atsvara Kinijai, kuri vis labiau didina savo įtakos zoną ir bando įpiršti savo prekybos taisykles, kurios dažnai laikomos priešingomis daugiausia Vakarų nustatytiems pasauliniams standartams, kuriais siekiama skaidrumo, pagarbos žmogaus teisėms ir aplinkai.

Tačiau ekspertai sako, kad D. Trumpui laimėjus JAV prezidento rinkimus, sutartis gali žlugti.

Išrinktasis JAV prezidentas sako, jog palaiko laisvąją prekybą, tačiau esamos sutartys, kaip antai Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos susitarimas tarp JAV, Kanados ir Meksikos, nebuvo sąžiningai suderėtos ir neatitinka JAV interesų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius