Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunos šeimos finansai: planuojame kartu, sąskaitas apmokame atskirai

Jaunose Lietuvos šeimose sutuoktiniai kartu planuoja būtiniausias išlaidas ir taupo svarbiems tikslams, tačiau daugumoje šeimų finansai tvarkomi atskirai, o kas trečioje šeimoje net nėra žinoma, kiek tiksliai uždirba sutuoktinis. Tai rodo šių metų spalį DNB atliktas jaunų (26–39 m.) Lietuvos šeimų nuomonės tyrimas, kurio tikslas – išsiaiškinti šeimų finansinę elgseną.
Susimąsčiusi pora
Susimąsčiusi pora / Shutterstock nuotr.
Temos: 1 Finansai

„Jaunai Lietuvos šeimai finansinė gerovė yra labai svarbi – absoliuti dauguma šeimų planuoja šeimos biudžetą ir kartu stengiasi taupyti būstui ar vaikų studijoms. Tačiau pamatėme, kad dar daugelyje šeimų sąvoka „bendri finansai“ yra svetima – partneriai ir taupo, ir leidžia pinigus individualiai“, – pranešime spaudai cituojamas už mažmeninę bankininkystę atsakingas DNB banko valdybos narys Šarūnas Nedzinskas.

Uždirba daugiau nei išleidžia

Tyrimo rezultatai parodė, kad tipiškos jaunos Lietuvos šeimos mėnesio pajamos viršija 3,5 tūkst. litų (taip tvirtino 55 proc. respondentų) , o beveik dviejų trečdalių šeimų būtinosios mėnesio išlaidos siekė 1–3 tūkst. litų.

Pinigų likutį beveik aštuonios iš 10-ies jaunų šeimų skiria taupymui. Svarbiausiais jaunos šeimos prioritetais įvardijo būstą (kas antra šeima), naują automobilį (kas trečia šeima). Nemaža dalis jaunų šeimų jau dabar rūpinasi vaikų studijomis – šį taupymo tikslą įvardijo daugiau nei ketvirtadalis respondentų.

„Siekiant užsibrėžto tikslo, visų pirma reikėtų atidėti tam numatytą pinigų sumą ir po to planuoti, kiek ir kam šeimos nariai gali išleisti. Laikantis tokios strategijos tampa žymiai aiškiau, ką reikia daryti – riboti išlaidas, ieškoti būdų užsidirbti daugiau, skolintis ar koreguoti patį taupymo planą. Priešingu atveju, planuojant šeimos biudžetą po išlaidų, taupymo tikslams pinigų dažnai paprasčiausiai nebelieka“, – sakė Š. Nedzinskas.

Tiesa, nors šeimos taupymo tikslai bendri, tik ketvirtadalis šeimų santaupas kaupia bendroje sąskaitoje – daugiausia šeimų renkasi pinigus laikyti atskirose sąskaitose (40 proc.), o kas trečiai šeimai priimtiniausia kartu kaupti grynuosius pinigus namie.

Pinigai – mano ar mūsų rūpestis?

Gyvenimo kartu pradžia daugumai (78 proc.) šeimų tapo ir bendro finansų planavimo pradžia. Tik nedaugelis finansų planavimą pradėjo vėliau ir dėl kitų priežasčių – paėmus būsto paskolą ar gimus vaikui (po 7 proc.).

Daugelis (77 proc.) šeimų teigė, kad jiems yra labai svarbu drauge tvarkyti šeimos finansus. Tačiau tyrimas parodė, kad gyvenime partneriai yra linkę valdyti individualiai – jie pirkinius ar sąskaitas apmoka atskirai, prieš tai dažniausiai susitarę, kas ir už ką turėtų mokėti.

Du trečdaliai jaunų šeimų pripažino, kad jie tiksliai žino, kiek uždirba jų partneris. Tačiau kas trečioje šeimoje nėra visiškai aiški situacija – dalis partnerių pripažino, kad nesidomi, nežino ar tik apytiksliai numano, kiek uždirba jų partneris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius