Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV atstovas: „skalūninės dujos nebus pigios“

Lietuvoje viešintis JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton pasiuntinys Eurazijos energetikai Richardas Morningstaras teigė, kad Amerika nori bendradarbiauti su Lietuva pastarajai statant suskystintų dujų terminalą. Jis pabrėžia, kad skalūninės dujos nėra joks stebuklas – tai gali būti tik sudėtinė visos energetikos politikos dalis, be to, dujų kaina nebus tokia maža kaip įsivaizduojama.
Dujotiekis
Dujotiekis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes nežiūrime į skalūnines dujas kaip į sidabrinę kulką, kuri gali viską išspręsti“, – žurnalistams sakė R.Morningstaras.

Jis pažymėjo, kad skalūninės dujos turi potencialą, tačiau per daug dėmesio šiam energijos ištekliui nederėtų skirti.

„Skalūninių dujų tyrinėjimas yra itin svarbus. Visgi nemanau, kad tam turėtų būti skirta per daug dėmesio. Skalūninių dujų panaudojimo galimybės turi būti tik dalis visos energetikos strategijos ir politikos“, – sakė diplomatas.

JAV kompanijos „Cheniere“ ir „Klaipėdos naftos“ atstovai jau yra pradėję derybas dėl suskystintų dujų tiekimo į būsimąjį Klaipėdos terminalą. Kol kas skalūninės dujos JAV yra pigios – sudaro maždaug trečdalį Lietuvos Rusijos milžinei „Gazprom“ mokamos kainos už dujas. Visgi R.Morningstaro teigimu, dujų kaina turėtų neišvengiamai kilti.

„Dujų kainos JAV dabar yra ganėtinai žemos. Nemanau, kad skalūninių dujų kaina išliks tokia maža, manau, kad ji taip pat bus komercinė. Mes laukiame rudenį lietuvių vizito į Vašingtoną, kur galima būtų viską aptarti su mūsų ekspertais“, – sakė JAV atstovas.

Remia Lietuvą

JAV pasiuntinys taip pat teigė, kad remia Lietuvos naujosios Visagino atominės elektrinės projektą. Tačiau JAV esą pritaria bet kuriam energetikos projektui, jei tik yra vykdomi visi branduolinės saugos ir kiti reikalavimai.

„Mes remiame Visagino atominės elektrinės projektą, mes ypač esame pamaloninti dėl to, kad Amerikos kompanijos susidomėjusios šiuo projektu ir mes labai pozityviai žiūrime į šį projektą. Mes remiame bet kurį projektą bet kurioje pasaulio valstybėje, kol projektas atitinka visus branduolinės saugos reikalavimus“, – sakė R.Morningstaras.

Jo teigimu, Visagino AE yra visai Europai svarbus projektas, todėl jis esą turėtų ir greičiausiai gaus Europos Sąjungos (ES) paramą.

„Ir aš spėju, kad Visagino projektas gaus Europos Sąjungos paramą. Bet tai yra Vilniaus ir Briuselio klausimas, tai ne JAV reikalas“, – teigė R.Morningstaras.

Jis pabrėžė, kad ES pastaruoju metu padarė nemažai teigiamų žingsnių energetikos strategijos kūrimo srityje – 3-iasis energetikos paketas esąs netobulas, tačiau rodo ES ryžtą kurti efektyvią liberalią energetikos rinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius