Jei valstybė skolinga verslui, šiam nereikės mokėti delspinigių

Įmonėms, kurioms už pateiktas prekes ar suteiktas paslaugas skolingos valstybės ir savivaldybės institucijos, gali nebereikėti mokėti delspinigių. Tokiomis nuostatomis siūloma papildyti Mokesčių administravimo įstatymo komentarą, taip pat pateikti pavyzdžių, kai įmonės gali nemokėti delspinigių.
Pinigai
Pinigai / „Scanpix“ nuotr.

Šis siūlymas padės įgyvendinti vieną iš Ekonomikos skatinimo plano tikslų – kurti palankią verslui aplinką, teigiama pranešime spaudai.

Šiuo metu nemažai valstybės ir savivaldybės institucijų yra skolingos verslo įmonėms. Dėl šios priežasties įmonės laiku nesumoka mokesčių biudžetui, laiku neįvykdo įsipareigojimų kitiems kreditoriams. Jeigu įmonės, nors ir ne dėl savo kaltės, laiku nesumoka mokesčių, joms skaičiuojami delspinigiai.

Dabar galiojančiame Mokesčių administravimo įstatyme yra nustatyta, kad mokesčių mokėtojas gali būti atleistas nuo delspinigių mokėjimo, jeigu jis įrodo, kad nėra kaltas dėl laiku nesumokėtų mokesčių. Tačiau teisės aktuose nėra konkrečiai nurodyta atvejo, kad mokesčių mokėtojas gali nemokėti delspinigių ir tuomet, kai jam skolingos valstybės ir savivaldybės institucijos. „Manome, kad platesnis Mokesčių administravimo įstatymo nuostatų paaiškinimas ir konkrečių pavyzdžių pateikimas verslo atstovams suteiks daugiau informacijos ir galimybių. Įmonės, žinodamos apie galimybę nemokėti delspinigių, kai joms skolingos valstybės ir savivaldybės institucijos, galės daugiau lėšų skirti verslui plėtoti“, – sako ūkio viceministras Rimantas Žylius.

Šis pasiūlymas bus nagrinėjamas specialiame „Saulėtekio“ klausimams skirtame Vyriausybės posėdyje, kurie nuo šiol vyks kiekvieno mėnesio paskutinį trečiadienį. Jei Vyriausybė pritars šiam pasiūlymui, Valstybinė mokesčių inspekcija prie Finansų ministerijos bus įpareigota papildyti minėtą komentarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius