-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jonas Garbaravičius: Rusijai būtų naudinga Kaliningrado energetiką integruoti į „Nord Pool“ sistemą

Baltijos jūros regione vietos yra kelioms atominėms elektrinėms, o Rusijai būtų naudinga Kaliningrado srities energetiką ir čia statomą atominę elektrinę kartu su Baltijos šalimis integruoti į „Nord Pool“ regioną, teigia nepriklausomo elektros energijos tiekėjo statusą turinčios įmonės „Inter RAO Lietuva“ valdybos narys Jonas Garbaravičius.

„Visų pirma Rusija turėtų suprasti, kad šis variantas jiems patiems būtų naudingesnis. Be to, požiūris į Kaliningrado atominę elektrinę būtų visiškai kitoks. Galiu pasakyti, kad bent jau energetikos technokratų diskusijose toks variantas yra svarstomas. Rusija nėra Šiaurės Korėja“, – interviu dienraščiui „Verslo žinios“ sakė J.Garbaravičius.

Anot jo, „Inter RAO Lietuva“ netrukus turėtų būti oficialiai įgaliota Kaliningrado atominės elektrinės, kuri turėtų konkuruoti su Lietuvoje ketinama statyti Visagino atomine elektrine, pagamintą elektrą parduoti Baltijos šalyse.

„Ir stengsimės parduoti kuo daugiau. „Inter RAO“ požiūriu, tai ne karas, o konkurencija. Žinoma, jeigu abi jėgainės regione pradėtų veikti vienu metu esant ribotam perdavimo pajėgumui, ir vieniems, ir kitiems tektų arba dempinguoti kainas, arba stovėti be darbo. Tačiau jeigu įvertintume regiono plėtros perspektyvą bent penkiasdešimt metų į priekį pamatytume, kad rinkos užtektų visiems“, – teigė J.Garbaravičius.

Pasak jo, Lietuvai reikalingi savi elektros gamybos šaltiniai, nes atmetus būsimąjį Elektrėnų naująjį bloką, vieną kitą modernesnę katilinę ar ribotos galios kogeneracinę jėgainę, daugelis generavimo šaltinių šiuo metu yra moraliai ir techniškai pasenę.

„Siekis statyti branduolinę jėgainę yra logiškas. Žinoma – su sąlyga, kad jos produkcija turės rinką. Vis dėlto, mano nuomone, Lietuva neturėtų nuvertinti elektros tranzito galimybių. Turint geografiškai strateginę poziciją, galima daug aktyviau plėtoti elektros tinklus, investuoti į jungtis. Tarkime, atsiradus jungčiai su Švedija Lietuva per keletą metų iš tranzito galėtų uždirbti dar vienam kabeliui“, – tvirtino J.Garbaravičius.

Jo teigimu, muitai iš trečiųjų šalių importuojamai elektros energijai, apie kuriuos yra užsiminęs premjeras Andrius Kubilius, savaime nėra blogis, tačiau reikia diskutuoti dėl protingo jų dydžio.

„Mokesčiai niekam nepatinka, tačiau neišvengiami. Nors, manau, kad muitai labiau atitinka ne Lietuvos, o Estijos interesą. Jie kūrena jėgaines skalūnais, o išsiderėję pereinamą laikotarpį dėl taršos norėtų keletą metų užkurti elektrines visa galia. Šiuo atveju „Inter RAO Lietuva“ yra jiems trukdantys konkurentai. Jeigu muitai bus įvesti dėl politinių motyvų, už estų interesus sumokės Lietuvos vartotojai“, – sakė J.Garbaravičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius