Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT išbraukė „Lifosą“ iš socialiai atsakingo verslo sąrašo

Rusijos koncerno „Jevrochim“ valdoma Kėdainių fosforo trąšų gamybos įmonė „Lifosa“ kaltinamanetiesiogiai prisidedanti prie ginkluoto konflikto Afrikoje finansavimo, todėl buvo išbraukta iš Jungtinių Tautų (JT) socialiai atsakingo verslo sąrašo, pirmadienį rašo dienraščiai „Kauno diena“ ir „Vilniaus diena“.
Gamykla
Gamykla. / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.
Temos: 2 Lifosa, AB Verslas

Praėjusią savaitę pranešta, kad įmonė iš Lietuvos „Lifosa“ esą atsisako atsakyti į klausimus, kada ji nutrauks fosforo importą iš Vakarų Sacharos, todėl ji buvo išbraukta iš JT iniciatyvos dėl pasaulinės socialinės atsakomybės sąrašo.

JT pasaulinio susitarimo pranešime teigiama, kad fosfatų importuotoja „Lifosa“ pernai iš ginkluoto pilietinio konflikto apimtos Vakarų Sacharos atsivežė didelį kiekį šios žaliavos, būtinos fosfato trąšoms gaminti.

Jame cituojamas pernai rugsėjo 6 dieną „Lifosai“ išsiųstas JT socialinės atsakomybės iniciatyvos laiškas, kuriame, be kita ko, buvo toks klausimas: „Ar “Lifosa„ kada nors konsultavosi su Vakarų Sacharos atstovais, kad šie ištirtų, ar importas atitinka krašto gyventojų interesus ?“ „Ne“, – atsakė „Lifosa“ savo 2010 metų lapkričio 16 dienos laiške.

2010 metų pabaigoje „Lifosai“ išsiųstas dar vienas laiškas, kuriuo raginama pasekti pavyzdžiu tų valstybių, kurios nutraukė fosforo importą iš Maroko okupuotos ir faktiškai administruojamos Vakarų Sacharos. Per pusmetį į šį laišką niekaip nebuvo atsakyta. Todėl buvo priimtas sprendimas išbraukti lietuvišką įmonę iš JT socialinės atsakomybės sąrašo.

„Lifosa“ atsisakė komentuoti jai metamus netiesioginius kaltinimus, kad ji faktiškai prisideda prie konflikto Maroko okupuotoje Vakarų Sacharoje finansavimo. Anot įmonės atstovės Sonatos Patkauskaitės, žaliava įmonei tiekiama centralizuotai tarptautinės mineralų ir chemijos pramonės bendrovės „Jevrochim“, kuriai įmonė Lietuvoje priklauso nuo 2002 metų.

„Deklaratyvūs organizacijos pareiškimai neturės įtakos bendrovės socialinei veiklai ir atsakomybei prieš žmogų, gamtą, visuomenę. Nemanome, kad besąlygiškai vykdydami JT reikalavimus pasielgtume socialiai atsakingai ir dėl žaliavų trūkumo stabdytume veiklą. Nes padariniai būtų skaudūs: tektų atleisti beveik tūkstantį darbuotojų, būtų nesumokėta dešimtys milijonų mokesčių valstybei ir neteikiama parama Kėdainių krašto bendruomenei. Tai tikrai būtų socialiai neatsakingas žingsnis“, – teigė įmonės atstovė.

„Lifosa“ 2008 metais importavo 250 tūkst. tonų fosforo iš Vakarų Sacharos, 120 tūkst. – 2009-aisiais ir net 465 tūkst. tonų 2010 metais.

Beveik keturis kartus už Lietuvą didesnėje, tačiau tik pusę milijono gyventojų turinčioje neturtingoje Vakarų Sacharoje jau daugiau kaip tris dešimtmečius iš esmės vyksta pilietinis karas. Teritorija dar 1979 metais buvo okupuota kaimyno Maroko, kuris dabar administruoja kraštą, taigi, ir naudoja jame išgaunamas naudingąsias iškasenas, įskaitant gausias fosforo atsargas. Tačiau šios okupacijos nepripažįsta nė viena pasaulio valstybė, taip pat ir JT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius