Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Junckerio planas veikia: Lietuvai skolina 40 milijonų eurų Vilnius–Utena keliui

Europos investicijų bankas (EIB) skolina Lietuvai 40 milijonų eurų kelio Vilnius–Utena statybai iš Europos strateginių investicijų fondo, kitaip vadinamo Jeano Claude'o Junckerio, Europos Komisijos vadovo, plano.
Kelias Vilnius-Utena
Kelias Vilnius-Utena / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šiam projektui skirta iki 40 mln. eurų EIB paskola su EFSI garantija 12 metų. Ši suma sudaro 44 proc. projekto vertės, kuri yra 90,9 mln. eurų. Projektą vykdo Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Paskolą jau patvirtino banko direktorių valdyba pirmadienį. Pasak pranešime cituojamos finansų ministrės Rasos Budbergytės, šis faktas rodo, kad Lietuva turi projektų fondo finansavimui gauti ir geba juos tinkamai pateikti.

Iki šiol Lietuvoje EFSI finansavimas jau patvirtintas dviem infrastruktūros projektams: Vilniaus oro uostui (iki 30 mln. eurų paskola 15 metų) ir Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybai (iki 190 mln. eurų paskola 17 metų). Taip pat sudaryti du susitarimai su bankais dėl smulkaus ir vidutinio verslo įmonių finansavimo, kurių bendra vertė – 315 mln. eurų.

Naujausiais EIB duomenimis, Lietuva yra trečia po Estijos ir Ispanijos pagal EFSI investicijų ir šalies bendrojo vidaus produkto santykį. Kiekvienam Lietuvos BVP milijonui eurų mobilizuota apie 11 tūkst. eurų minėto fondo investicijų.

Per pirmuosius metus EFSI teikiamomis galimybėmis pasinaudojo 26 iš 28 Europos Sąjungos valstybių. Projektams jau suteiktas 20,6 mlrd. eurų finansavimas, planuojama, kad ši suma pritrauks 116,9 mlrd. eurų investicijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius