-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kada verslui reikalingas advokatas: veržiamės į užsienio rinkas

Jei viską iki šiol darėte teisingai ir jus lydėjo sėkmė, neišvengiamai ateis diena, kai jūsų verslui Lietuvoje taps ankšta. Natūralus kitas žingsnis (jei dar nenorėsite savo verslo parduoti) bus veržimasis į kitų šalių rinkas. Jei nuspręsite eiti šiuo keliu, klausimai, į kuriuos turėsite sau atsakyti pirmiausia – į kokias šalis plėstis ir kokią veiklos formą pasirinkti.
Diplomatas
Diplomatas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šalies pasirinkimas pirmiausia priklauso nuo jūsų teikiamų prekių ar paslaugų toje valstybėje trūkumo. Tačiau nereikėtų pamiršti ir kitų svarbių aspektų: politinių, socialinių ir kultūrinių. Kad ir kaip viliojančiai atrodytų galimybės iš verslo pusės, galbūt nestabili politinė situacija ar egzotiški kultūriniai niuansai yra pernelyg didelė rizika? Turite gerai pasverti visus „už“ ir „prieš“.

Pasirinkę valstybę, kurioje plėsite savo verslą, turėsite nuspręsti, kokia forma vykdyti veiklą naujoje jurisdikcijoje. Tarkime, jūsų įmonė užsiima prekyba. Pagrindinės veiklos formos kitoje valstybėje paprastai yra trys. Paprasčiausia – eksportas, tiekimas pasirinktiems klientams, remiantis tiekimo ar pirkimo-pardavimo sutarčių pagrindu; veikla per distributoriaus (prekybines) sutartis, veikla per agentą. Sudėtingesnė – franšizė: kai esate sukūrę puikiai veikiančią savo verslo koncepciją ir galite šią koncepciją parduoti. Sudėtingiausia forma – kitoje šalyje veikti per savo paties įkurtą įmonę ar filialą, nes šiuo atveju naujoje jurisdikcijoje jūs veiksite visiškai betarpiškai.

Sudėtingiausia forma – kitoje šalyje veikti per savo paties įkurtą įmonę ar filialą, nes šiuo atveju naujoje jurisdikcijoje jūs veiksite visiškai betarpiškai.

Nepriklausomai nuo pasirinktos formos, jums bus reikalingos advokato paslaugos. Pradedant verslą kitoje šalyje, privaloma kuo daugiau žinoti apie tos valstybės specifiką: rinką, teisinę aplinką ir kt.

Aiškindamasis pats, sugaišite daugybę brangaus laiko. Patikėję šiuos klausimus advokatui, kuris, tikėtina, tokį procesą kuruos nebe pirmą kartą, laimėsite dvigubai.

Pirma – jūsų advokatas žinos daugybę proceso niuansų, apie kuriuos jūs pats teoriškai net nepagalvotumėte, antra – jis, naudodamasis savo ryšiais, suras patikimą jūsų tikslinėje rinkoje veikiantį savo kolegą, kurio žinios jums sutaupys laiko ir pinigų. Šie aspektai (ypač pasitikėjimo klausimas) tampa itin svarbūs, kai einama į ne visiškai aiškią, naują, Europos Sąjungai nepriklausančią rinką.

Tarkime,jJūs nusprendėte pasirinkti vieną paprasčiausių veiklos formų – distribuciją (veikla per pasirinktą pirkėją, kuriam suteikiamos tam tikros veiklos sąlygos – pavyzdžiui, išskirtinumas teritorija ir pan.) Šiuo atveju teisininko pagalbos jums greičiausiai reikės

sudarant sutartį ir vėliau, jei ją vykdant iškils tam tikrų klausimų, interpretacijų ar problemų. Nuo produktų, apimčių ir verslo niuansų priklauso ir sutarties sudėtingumas. Bet kuriuo atveju, įtakos visuomet turės kitos šalies teisinės nuostatos. Pavyzdžiui, privalomai taikomas reikalavimas mokėti kompensaciją distributoriui už sutarties nutraukimą – kai kuriose šalyse jis taikomas, kai kuriose – ne. Tokiu atveju sutarties sudarymui būtų gerai pasitelkti vietinį teisininką, kuris apie šiuos niuansus perspėtų iš anksto. Be abejonės, teisininko pagalba būtina, jei iš savo būsimų verslo partnerių – užsieniečių gaunate jau paruoštą sutartį.

Jei pasirinkote franšizės būdą, vietinio (kitos šalies) teisininko pagalba jau bus neišvengiama, nes franšizės reguliavimas įvairiose jurisdikcijose ganėtinai skiriasi.

Jei pasirinkote franšizės būdą, vietinio (kitos šalies) teisininko pagalba jau bus neišvengiama, nes franšizės reguliavimas įvairiose jurisdikcijose ganėtinai skiriasi, netgi turint omenyje vien ES šalis.

Kuomet kai kurie veiklos aspektai yra (arba gali būti) būdingi tik tam tikrai vienai valstybei, juos labai lengva „pražiūrėti“. Kad toks vietinės specifikos neįvertinimas nesukeltų nereikalingų problemų, geriau pasitelkti specialistą, kuris apsaugos nuo nemalonių netikėtumų. Šį procesą taip pat galima atlikti per savo advokatą, kuris pats suras kolegą kitoje šalyje ir visus klausimus išsiaiškins vietoje jūsų.

Pats komplikuočiausias variantas – kai kitoje valstybėje atidaroma įmonė, atstovybė ar filialas. Šiuo atveju jums greičiausiai nepakaks vien jūsų advokato ir jo kolegos kitoje šalyje. Gali būti taip, kad naujoje rinkoje teks samdyti nuolatinį teisinį patarėją.

Įmonės veikloje yra žymiai daugiau teisinių aspektų nei, tarkim, eksportuojant prekes, ir pagalbos jums gali prireikti kur kas dažniau. Taip pat reikia atkreipti dėmesį, jog dėl tam tikrų mokestinių reikalavimų jūs galite būti priversti kitoje šalyje steigti įmonę, filialą ar nuolatinę buveinę. Tokiu atveju profesionalų pagalba taip pat bus reikalinga.

Rengiantis plėsti veiklą į kitas šalis dažniausiai daroma klaida yra nepakankamas įsigilinimas. Kad ir kaip keistai skambėtų, vis dar pasitaiko atvejų, kuomet lietuviams atsiųsta užsienio partnerių parengta eksporto (prekių tiekimo) sutartis pasirašoma beveik neskaičius – neišsiaiškinus visų niuansų. Atseit – kas tokio neigiamo gali būti paprastoje prekių pardavimo sutartyje? Bet net ir pačioje elementariausioje sutartyje gali būti įvairiausių niuansų, kurių jūs nepastebėsite, tačiau jie gali turėti esminės įtakos ateityje.

Gali būti ir tokių atvejų, kai sutartis vykdoma, tačiau tam tikros jos nuostatos (įprastos Lietuvoje ar ES) kažkokioje šalyje negalioja. Kad taip nenutiktų, pasikonsultuokite su specialistais, kurie tikrai žinos daug daugiau įvairių kitos šalies teisinės sistemos niuansų, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį.

Dar vienas dalykas, apie kurį turite pagalvoti (nors tai apskritai yra atskiro straipsnio tema) – sutarčiai taikytinos teisės ir ginčų sprendimo klausimas. Dažniausiai atrodo geriau, jei sutartyje bus taikoma tiek Lietuvos teisė, tiek teisiniai ginčai vyks Lietuvoje.

Tačiau verta apsvarstyti visus įmanomus variantus – galbūt tam tikroms sutarties nuostatoms geriau taikyti kitos šalies teisę ir ginčus spręsti toje valstybėje? Pagalvokite apie tai, kad tam tikrus Lietuvos teismo sprendimus įgyvendinti kitoje šalyje gali nebūti labai paprasta. Tad galbūt labiau apsimoka taikyti kitos valstybės teisę ir ginčus spręsti joje – tam, kad teismo sprendimas toje šalyje būtų įgyvendintas greičiau ir efektyviau.

O galbūt apskritai naudingiausia taikyti trečiosios šalies teisę? (Itin populiarus tarptautiniuose sandoriuose yra Didžiosios Britanijos teisės taikymas.) Tokios neutralios teisės taikymas sutartį sudarančioms šalims gali tapti abiems pusėms priimtinu kompromisu. Žinoma, ir tokiose sutartyse gali būti tam tikrų aspektų, kai kurios nors sandorio šalies nacionalinė teisė bus viršesnė už neutralią.

Tačiau kalbant apskritai, trečiosios šalies teisė tarptautiniuose sandoriuose yra labai patrauklus variantas. Tas pats, beje, pasakytina ir apie ginčų sprendimo klausimus – daugeliu atvejų arbitražas yra patraukliausias sprendimas.

Verslo plėtimas į naujas rinkas visuomet yra ganėtinai sunkus ir sudėtingas procesas. Kaip ir kitose verslo stadijose, prieš imant įgyvendinti idėją, būtina išsiaiškinti kaip įmanoma daugiau niuansų, atsakyti sau į tam tikrus strateginius klausimus ir kruopščiai atlikti būtinus parengiamuosius veiksmus. Jei viską padarysite teisingai ir jus lydės sėkmė, galėsite pasveikinti save, tapus tarptautinio verslo savininku.

Rubriką pristato advokatų kontora „Dominas ir partneriai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius