-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip nesuklysti aukojant 2 procentus?

Norint 2 procentus nuo pajamų mokesčio skirti tam tikrai įstaigai, būtina deklaravimo sistemoje teisingai nurodyti paramos gavėjo kodą, pabrėžia Stasė Aliukonytė-Šnirienė, Mokesčių inspekcijos Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Gyventojai, norėdami skirti iki 2 procentų pajamų mokesčio viešosioms įstaigoms ir fondams, iki gegužės 2 dienos turi pateikti tinkamai užpildytus prašymus Valstybinei mokesčių inspekcijai. Iki 1 procento taip pat galima skirti politinėms partijoms. Papildomai prašymo teikti nereikia tiems, kurie praėjusiais metais paramą skyrė tam pačiam paramos gavėjui ar politinei partijai keleriems metams į priekį. Skiriamą paramą gyventojas gali skaidyti, pavyzdžiui, dviem viešosioms įstaigoms skirti po 1 proc. 

– Liko mažiau nei mėnuo, kai galima skirti paramą. Ar jau daug sulaukėte paraiškų, ar visi tai atideda paskutinei dienai?

– Šiuo metu yra pateikta labai nedaug prašymų. Kaip tik norėčiau paraginti susirūpinti tuo, sužinoti paramos gavėjo kodą.

Svarbiausias dalykas, kad metų eigoje gyventojas būtų mokėjęs mokesčius arba darbdavys už jį būtų suskaičiavęs ir sumokėjęs mokesčius į biudžetą.

– Ar galima skirti 2 proc., jei praėjusiais metais ne kiekvieną mėnesį žmogus turėjo pajamų?

– Tas kiekvieno mėnesio nuoseklumas nėra svarbus. Svarbiausias dalykas, kad metų eigoje gyventojas būtų mokėjęs mokesčius arba darbdavys už jį būtų suskaičiavęs ir sumokėjęs mokesčius į biudžetą.

– Jeigu žmogus uždirba vidutinę algą, kokia suma yra tie du procentai?

– Kiekvienas gali tai labai nesunkiai paskaičiuoti, kadangi darbdavys pateikia skaičiuokles, ir kiekvienas gyventojas gali matyti, kiek iš jo atlyginimo yra suskaičiuota gyventojų pajamų mokesčio. Nuo šito sumokėto į biudžetą pajamų mokesčio yra skaičiuojami 2 proc. Kokia alga, kiek sumokėta mokesčių, nuo to skaičiuojami 2 proc. Kiekvienam individualiai. Praėjusiais metais esame paskaičiavę, kad vidutiniškai buvo paaukota per 40 mln. litų. Vidutiniškai nuo vieno parėmusiojo susidaro apie 100 litų.

– Jei žmogus turi individualios veiklos pažymą, ar iš jo mokesčiams sumokamos sumos taip pat yra kažkur skiriami 2 proc.? Ar deklaruojant internetu galima juos kažkur paskirti?

– Jei gyventojas dirba pagal individualios veiklos pažymą ar verslo liudijimą, vadinasi, jis sumoka gyventojų pajamų mokestį. Nuo sumokėtų sumų pagal pateiktą prašymą antroje metų pusėje pradedami skaičiuoti ir atiduodami pinigai paramos gavėjams.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Pinigai
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Pinigai

– Kaip žmonėms pasirinkti, kam skirti tuos 2 procentus?

– Šis apsisprendimas yra absoliučiai individualus. O kad savo prašymą Mokesčių inspekcijai pateiktų teisingai, reikia prašymo formoje teisingai nurodyti paramos gavėjo kodą. Jį galima sužinoti Mokesčių inspekcijos puslapyje ir netgi tose institucijose, su kuriomis gyventojai turi reikalų: mokyklos, darželiai ir t. t. Tik nereikia ten pildyti popierinių prašymų ir palikti juos pluoštais, kad būtų išsiunčiami, kadangi jie bus grąžinti atgal. Ir, deja, dabar jau tą darome. Šiemet jau yra 280 paramos gavėjų prašymai grąžinti dėl netinkamo pateikimo saugumo prasme. O žinant paramos gavėjo kodą, elektroninėje deklaravimo sistemoje tai labai nesudėtinga padaryti.

Kiekvienas skyręs tuos 2 proc. vėliau gauna žinią, ar jo prašymas išpildytas. Todėl manyti, kad tai bus kažkaip netinkamai atlikta, nėra pagrindo.

– Mokesčių inspekcija taip pat pažymi, kad paramos gavėjai negali daryti jokio spaudimo potencialiems teikėjams, reikalauti pildyti popierinių prašymų, kuriuose žmogus nurodytų, pavyzdžiui, asmens kodą. Ką dar žmonėms žinoti prieš tai, kol jie apsisprendžia, kam skirti 2 arba 1 procentą?

– Mes paramos gavėjų kažkaip paveikti negalime, tik apeliuojame į tai, kad jie teisingai atliktų savo reklamą, kad juos pagrįstai ir teisingai paremtų. Svarbiausias dalykas, kad jie skleistų savo kodą, kad gyventojai teisingai nurodytų deklaravimo sistemoje. Praėjusios savaitės antroje pusėje mes daugiau kaip 20 tūkst. paramos gavėjų išsiuntėme individualius prašymus, kad jie tai darytų korektiškai.

– Gavėjai nežino, iš kur jie gauna pinigus. Ar galima padaryti, kad gavėjai žinotų, iš ko jie gavo paramą?

– Mokesčių inspekcija neturi teisės skelbti tokių duomenų. Kiekvienas skyręs tuos 2 proc. vėliau gauna žinią, ar jo prašymas išpildytas. Todėl manyti, kad tai bus kažkaip netinkamai atlikta, nėra pagrindo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius