Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip sužinosime, kad krizė baigiasi?

Niekas negali pasakyti, kada tiksliai baigsis pasaulio ekonomikos krizė, ir niekas nežino, kada nustos mažėti nedarbo lygis, įmonių bankrotai, chaosas bankų sektoriuje. Vis dėlto yra kai kas, ką žino kiekvienas: krizės tikrai turi pabaigą. Nors ir negalime nuspėti tikslios datos, tačiau yra ženklų, signalizuojančių apie naujo ekonomikos ciklo pradžią.
Prasti popieriai
Krizė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip teigiama World-Estate.com paskelbtame pranešime, ateities prognozavimas panašus į azartinį žaidimą, kur geriausiu atveju žinome tik tikimybes. O ekspertai laikosi skirtingos nuomonės, kurie rodikliai signalizuos ekonomikos ciklo pabaigą. Todėl analitikai siūlo šiuos svarbiausius ir reikšmingiausius rodiklius:

S&P 500 indeksas (rodantis 500 JAV didžiausių įmonių rinkos vertę) turi toliau kilti. Indeksas pradėjo kilti jau kovo mėnesį, tačiau ekspertai teigia, jog balandį jis vargiai viršys 1000 punktų lygį. Akcijų biržų kilimas rodo ir pasikeitusį žmonių požiūrį, ir ekonomikos atsigavimą.

Nedarbo lygis turi pradėti mažėti. Kovo mėnesį JAV nedarbo lygis pakilo nuo 8,1 iki 8,5. Nuo recesijos pradžios 2007 m. gruodį JAV jau 5,1 milijono žmonių neteko darbo. Naujų darbo vietų kūrimas yra sveikos ekonomikos požymis.

Būsto paskolos gavimo sąlygos turi būti truputi sušvelnintos. Ar tai mūsų neprives vėl prie krizės? Tai kitas klausimas, tačiau tai tikrai padidintų paklausą. O paklausa vėl leis pradėti statybas – bus sukuriama darbo vietų ir įgyvendinami investiciniai projektai.

NT kainos kris dar labiau. Tai rodo užsienio šalių patirtis. NT rinkos kainos pradėdavo kilti tik praėjus 2–3 metams, kai ekonomika pasiekdavo dugną.

Ekspertai tikina, jog NT krizė nesibaigs iki 2012 m. Iki to laiko kainos ir toliau turėtų smukti.  O prognozuojamas kilimas praėjus 2–3 metams bus lėtas ir stabilus.

Yra investuotojų, teigiančių, jog nekilnojamojo turto burbulas negrįš bent 20 metų, ir tikinančių, jog verta paieškoti daug pelningesnių, suprantama, ir rizikingesnių investavimo alternatyvų.

Truputis istorijos. Žvelgiant į praeitį, būtent į 1929 m. didįjį nuosmukį, galima daryti vieną išvadą: nors ir buvo patirtas didelis nuosmukis, jam pasibaigus JAV ekonomika augo daug sparčiau nei prieš krizę. Toks pat scenarijus labai tikėtinas ir šiandien, o tai sukurs puikių investavimo galimybių.
 
Nors pirmas ryškesnis akcijų biržų atsigavimas planuojamas jau šį rudenį, nekilnojamojo turto sektorius pradės kilti ne anksčiau nei 2011–2012 m. Planuojantiems investuoti į NT reikėtų neskubėti ir pradėti stebėti rinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius