Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalėdų atostogos darbuotojams: kai kurie jau jomis džiaugiasi, bet pramonininkai nepritaria

Beveik kasmet artėjant žiemos šventėms, iš naujo nuskamba senas siūlymas. Šįkart – iš personalo atrankos įmonių. Be kitų motyvavimo ir įvertinimo darbuotojams būdų, darbdaviams jos siūlo kalėdiniu laikotarpiu suteikti savaitę atostogų. Kai kurios įmonės tokią praktiką jau nutarė taikyti ir mano, kad, nors dabar finansiškai nukentės, vėliau išloš kitaip.
Vakaras prie Kauno pilies
Vakaras prie Kauno pilies / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tačiau pramonininkai, kaip ir ankstesniais kartais po panašių siūlymų, vėl yra prieš – toks visuotinis poilsiavimas valstybei esą atneštų milijoninių nuostolių.

Penktadienį vakare nuo kompiuterių pakilę informacinių technologijų įmonės „Addendum Solutions“ darbuotojai į darbo vietas grįš tik sausio antrąją. Pasak bendrovės direktoriaus, sprendimas įvesti Kalėdų atostogas, kaip papildomą motyvaciją, priimtas pirmą kartą, tačiau esą aišku, kad tai – bene geresnis būdas motyvuoti nei išmokėti vadinamąjį tryliktąjį atlyginimą.

„Jeigu vertinti pinigines ir nepinigines priemones, tai mes akivaizdžiai pamatėme per praėjusius metus, kai nepiniginė tiesioginė išraiška – kalėdinė šventė, tiksliau – jos nebuvimas, praėjusiais metais labai akivaizdžiai atsiliepė viso kolektyvo nuotaikai. Šiais metais mes tą kalėdinę šventę grąžiname“, – pasakoja įmonės direktorius Edvardas Jatautas.

Ir nors įmonė dėl darbuotojams suteiktų atostogų patirs finansinių nuostolių – teks apmokėti jų laisvas dienas, taip pat atsisakyti pajamų iš užsakovų, darbuotojų nuotaika ir poilsis – esą svarbiau.

Suteikti savaitę atostogų Kalėdų laikotarpiu, kaip tai praktikuojama užsienyje, siūlančios personalo atrankos įmonės vadovė sako, kad darbuotojai įvairiai turi būti motyvuojami visus metus.

„Yra keli motyvavimo būdai – tiek piniginis, tiek nepiniginis motyvatorius. Kaip žinoma, dabar, šventiniu laikotarpiu, tas piniginis motyvatorius yra labai geras motyvacijos būdas, nes papildomų išlaidų mes turime. Tačiau yra nepiniginiai motyvatoriai, kaip darbuotojų įvertinimas, darbuotojų paskatinimas, tam tikros įtakos darbuotojams suteikimas, sprendimų laisvė. Visą laiką turi būti nuolatinė motyvacija. Nereikia pamiršti darbuotojų ir po Naujųjų metų. Motyvacija turi būti kasdieninis darbdavio darbo įrankis“, – aiškina „Talent Lab“ direktorė Laura Gylienė.

Pramonininkų atstovų teigimu, laisvų dienų kalėdiniu laikotarpiu skaičius priklauso nuo darbdavio ir darbuotojo susitarimo, tačiau visų sektorių atostogos šalies biudžetui kainuotų kelis šimtus milijonų.

„Turiu pasakyti, kad viena standartinė darbo diena Lietuvos ir biudžetui pajamoms yra labai svarbu. Galite įsivaizduoti, kiek viešo administravimo sektorių – švietimo, sveikatos, socialinio draudimo, pensininkų – yra išlaikomi, taigi yra gaunama keli šimtai milijonų litų. Taigi pavertus darbo dieną nedarbo diena yra prarandami keli šimtai milijonų litų“, – tvirtina Pramonininkų konfederacijos viceprezidentas dr. Gediminas Rainys.

Pasak viceprezidento, Lietuvoje laisvų dienų per visus metus ir taip yra per daug.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius