Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kariuomenė „per klaidą“ bandė išsinuomoti lėktuvą su „padidinto komforto sėdynėmis“

Lietuvos kariuomenė pirmadienį paskelbė viešąjį pirkimą – nuomosis lėktuvą, skirtą valstybinių delegacijų ir transplantacijai skirtų organų skraidinimui. Tiesa, antradienį 15min pradėjus domėtis šiuo pirkimu, kariuomenės atstovai pareiškė, kad skelbimą paskelbė per klaidą ir jis netrukus bus išimtas.
Lietuvos Karinių oro pajėgų lėktuvas „Spartan“
Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvas „Spartan“ / 15min.lt/Pauliaus Ramanausko nuotr.

Pirmadienį Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų Aviacijos bazė paskelbė viešąjį konkursą lėktuvo, kuriuo turėtų būti skraidinami transplantacijai skirti organai ir valstybinės delegacijos, nuomai.​

Konkurso sąlygose numatyta, kad lėktuve turėtų būti 13–19 sėdimų vietų, kurių mažiausiai 4 – padidinto komforto. Tai reiškia, kad jos turėtų būti su mechanizmu, leidžiančiu keisti atlošo kampą taip, kad iš sėdynių galima būtų suformuoti poilsiui skirtas vietas.

Kariuomenė
Kariuomenė

Taip pat lėktuvo nuomotojas privalo turėti ne mažiau nei 5 metų patirtį verslo klasės lėktuvų nuomos ir tokio pobūdžio skrydžių organizavimo bei paslaugų teikimo srityje.

Tiesa, Lietuvos kariuomenė, vos tik gavusi 15min klausimus apie lėktuvo delegacijų skraidinimui nuomą, išsyk puolė neigti – joks panašus viešasis pirkimas esą nėra vykdomas.

„Skelbimas įkeltas per klaidą, netrukus bus išimtas, jokios pirkimo procedūros nėra pradėtos“, – portalą informavo Ingutė Rukaitė, Karinių oro pajėgų vado asmeninio štabo vyr. specialistė.

Nors kol kas pirkimas ir nėra pradėtas, akivaizdu, kad apie lėktuvo nuomą delegacijų ir organų skraidinimui yra rimtai mąstoma, mat techninių specifikacijų projektas yra net 5 puslapių, taigi tikrai parengtas ne per klaidą.

Kariuomenės atstovai neneigė, kad kažkada panašus pirkimas gali būti vykdomas. Skelbimas centriniame viešųjų pirkimų portale vis dar kabo, tačiau techninių specifikacijų projektas, neišbuvęs ten nė paros, jau yra dingęs.

Prieš trejus metus su pigių skrydžių bendrovės „Wizzair“ lėktuvu į Londoną skridusi prezidentė Dalia Grybauskaitė tuomet sakė, kad pirkti nuosavo lėktuvo Lietuvai neapsimoka, mat tai kainuotų dešimtimis kartų brangiau nei naudotis avialinijų paslaugomis.

„Visada bet kuris valstybės politikas – bet kurios šalies europinės – atsižvelgia į kainą, į patogumą ir į greitį, kaip pasiekti vieną tašką ar kitą. Norėčiau tik duoti keletą pavyzdžių: Ispanijos karalius, Danijos karališkoji šeima, Skandinavijos premjerai skraido tokiomis avialinijomis. Manau, kad lietuviškas plikbajoriškas požiūris į pinigų švaistymą, kurių neturime ir skolinamės ir juos uždirba visi Lietuvos žmonės, tikrai neturėtų dominuoti šitoje diskusijoje“, – tuomet paklausta, kodėl pasirinko pigią reguliariųjų skrydžių bendrovę, aiškino šalies vadovė, kurią citavo naujienų agentūra BNS.

Šiuo metu transplantacijai skirti organai ir valstybinės delegacijos kartais yra skraidinamos Karinių oro pajėgų orlaiviu „Spartan“. Praėjusią savaitę D.Grybauskaitė šiuo lėktuvu skrido į Rygą susitikti su JAV viceprezidentu Joe Bidenu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius