-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karo kaina kyla: Pasaulio bankas perspėjo dėl Rusijos ekonomikai gresiančių pavojų

Pasaulio bankas trečiadienį perspėjo, kad Rusijos ekonomikos augimas šiais metais gali smukti, jeigu šaliai bus įvesta daugiau sankcijų po to, kai ji aneksavo Krymą.
Pasaulio banko teigimu, pasaulinė ekonomikos krizė į skurdą įstums 11 milijonų žmonių Rytų Europoje ir Centrinėje Azijoje.
Skurdas / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Pasaulio banko metinėje apžvalgoje Rusijos ekonomikai šiemet prognozuojamas 1,1 proc. ekonomikos augimas, jeigu Krymo krizės sukeltas jo nuosmukis bus trumpalaikis, bet taip pat perspėjama dėl galimo 1,8 proc. ekonomikos nuosmukio, jeigu Vakarams teks imtis papildomų ekonominių sankcijų prieš Rusiją.

Kol kas šios sankcijos buvo gana ribotos ir net nepalietė pagrindinių šalies ekonominių interesų. Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga dviem dešimtims, kaip manoma, su Vladimiru Putinu artimai susijusių pareigūnų ir verslininkų įvedė kelionių draudimus ir įšaldė jų lėšas.

Pasaulio banko metinėje apžvalgoje Rusijos ekonomikai šiemet prognozuojamas 1,1 proc. ekonomikos augimas, jeigu Krymo krizės sukeltas jo nuosmukis bus trumpalaikis, bet taip pat perspėjama dėl galimo 1,8 proc. ekonomikos nuosmukio, jeigu Vakarams teks imtis papildomų ekonominių sankcijų prieš Rusiją

„Pirmiausia, Rusijoje vartojimo augimas veikiausiai sulėtės ir stabilizuosis žemesniame nei ankstesniais metais lygyje. Antra, mūsų prognozė pagrįsta tuo, kad įvertinus visus faktorius, Rusijos ūkio plėtra tampa vis labiau priklausoma nuo investicinio aktyvumo atsigavimo.

Trečia, ekonomikos raidą trumpalaikėje perspektyvoje lems geopolitinė įtampa, kurią sukėlė Krymo krizė, taip pat tai, kaip ši krizė bus sprendžiama“, – teigiama Pasaulio banko apžvalgoje „Pasitikėjimo krizė aštrina Rusijos ekonomines problemas“.

Naujoji prognozė remiasi prielaida, jog Vakarams neteks imtis papildomų ekonominių sankcijų prieš Rusiją, o Rusija nekeis savo ekonominės politikos.

Remiantis Pasaulio banku, Rusijos ekonominės problemos nėra susijusios vien su pastarojo metu įvykiais Ukrainoje. Praėjusiais metais 1,3 procento siekęs Rusijos ekonomikos augimas buvo mažiausias per pastaruosius 13 metų, išskyrus 2009 metų nuosmukį.

Dėl nuosmukio bankas kaltina nepakankamas struktūrines reformas. Praeityje, pasak banko ekspertų, struktūriniai trūkumai buvo „maskuojami augimo modeliu, kuris rėmėsi dideliais investiciniais projektais...ir buvo finansuojamas iš pakankamų iš naftos gautų pajamų“.

Įvykiai Kryme turėjo įtakos tam, kad „užsitęsusi pasitikėjimo problema virto pasitikėjimo krize ir dar labiau išryškino šio augimo modelio ekonominę silpnybę“, nurodė Pasaulio bankas.

Suprantama, kad pastaruoju metu investuotojai tapo nervingi – naujausi skaičiai rodo, kad per pastaruosius tris mėnesius iš Rusijos nutekėjo maždaug 70 mlrd. JAV dolerių kapitalo, tai yra daugiau nei per visus 2013 metus. Tačiau Rusijos finansų pareigūnai atkakliai tvirtina, kad neketina įvesti kapitalo kontrolės, kuri galėtų sustabdyti jo nutekėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius