Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kelionių organizatoriai jau patiria nuostolių – tenka atšaukti atostogas Kryme

Karo grėsmė sudavė smūgį Krymo turizmo sektoriui. Kelionių organizatoriai kol kas visiškai atsisako kelionių į Krymą ir laukia, kas bus toliau.
Kregždutės Lizdas Kryme – vienas išraiškingiausių pusiasalio simbolių
Kregždutės Lizdas Kryme – vienas išraiškingiausių pusiasalio simbolių / Wikimedia.org nuotr.

Neįtikėtino grožio kalnai, plokščiakalnės, urvai, olos, kanjonai, kriokliai, miškai, šaltiniai ir kiekviename žingsnyje gyvos istorijos – galima išvardyti aibę priežasčių, kodėl turistus vilioja Krymas.

Keliautojus jis traukia ir savo puikiu klimatu, jūra, saule, pliažais. Be to, Krymas – geras pradžiamokslis kalnų neragavusiam turistui.

Tačiau karo grėsmė Kryme atbaido net ekstremalių pojūčių mėgėjus, o kelionių agentūras verčia perbraižyti verslo strategiją ir ieškoti naujų krypčių – bent jau šiam sezonui.

Nurėš dalį pajamų

Ekstremalių kelionių „Irklas“ komercijos direktorė Vilma Stonienė neslėpė, kad šiuo metu agentūra nepriima jokių užsakymų kelionėms į Krymą ir laukia, kas bus toliau.

Mes irgi net nedrįstame apie tai klausti, nes šią akimirką apskritai neaišku, kas bus su žmonių verslu ir nuosavybe.

„Mūsų partneriai Kryme labai sutrikę, jie patys nieko neorganizuoja, todėl apie kainas net nėra kalbos – ne tas galvoje. Mes irgi net nedrįstame apie tai klausti, nes šią akimirką apskritai neaišku, kas bus su žmonių verslu ir nuosavybe. Turistinėje bazėje, į kurią siųsdavome savo klientus, ramu – kalnuose visada ramiau nei didžiuosiuose miestuose“, – kalbėjo V.Stonienė.

Kelionių organizatorius „Irklas“ Kryme siūlydavo aktyvų poilsį – žygius dviračiais ir pėsčiomis. V.Stonienė sakė, kad, jei situacija regione nebus stabili, šios krypties šiemet teks atsisakyti. Dėl to „Irklas“ patirs nuostolių, nes iš aktyvaus turizmo kelionių Krymas generavo nemažą dalį pajamų.

„Tai buvo populiari kryptis, nes labai geras kokybės ir kainos santykis“, – aiškino pašnekovė.

B.M. Kontrimaitės nuotr./Vaizdas nuo Gurzufo
B.M. Kontrimaitės nuotr./Vaizdas nuo Gurzufo

Ji pasidžiaugė, kad kelionių paketai dar nebuvo pardavinėjami, todėl šiandien netenka raminti klientų ir galvoti apie sumokėtų pinigų grąžinimą.

Žmonės nenori rizikuoti

Kelionių organizatoriaus „Topturo“  projektų vadovas Renaldas Rupeika pasakojo, kad Krymas turistams patiko, nors tai ir nebuvo iš tų labiausiai graibstomų atostogų krypčių.

„Dažniausiai ten ilsėtis vykdavo nostalgiją jaučiantys žmonės“, – sakė R.Rupeika.

Vargu ar šiemet šią kryptį siūlysime, nes susidomėjimas nuslūgo – žmonės nenori rizikuoti.

Turistus į Krymą „Topturas“ veždavo gegužės–rugsėjo mėnesiais. Pasiūlymai prekyboje atsidurdavo kovą.

„Prieš visus tuos reikalus jau buvo besidominčių, tačiau pinigų dar niekas nebuvo sumokėjęs. Vargu ar šiemet šią kryptį siūlysime, nes susidomėjimas nuslūgo – žmonės nenori rizikuoti“, – svarstė kelionių organizatoriaus projektų vadovas.

Vietų nėra, nes nėra paties pasiūlymo

„Vietų nebėra“ – prie kelionių į Krymą skelbia užrašas raudonomis raidėmis „Kelionių magijos“ interneto svetainėje.

Tačiau prie pasiūlymo negalima pasirinkti kelionės laiko, neskelbiama ir kaina. Paskambinus į agentūrą paaiškėja, kad atostogos Kryme neparduodamos.  

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Krioklys
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Krioklys

„Išėmėme datas“, – paaiškino vadybininkė. Ji užtikrino, kad nė vienas kelionės kelialapis dar nebuvo parduotas, todėl ir dėl atšauktų atostogų nusivylusių klientų nebus.

Ar grąžinti pinigus, spręs agentūra

Lietuvos turizmo departamentas atkreipia dėmesį, kad turistai, sudarę sutartis dėl kelionių į Krymą, dėl konkrečių sutarčių vykdymo ar nutraukimo turi kreiptis į kelionę pardavusią kelionių agentūrą ar kelionių organizatorių.

Šiuo metu skelbiamoje Užsienio reikalų ministerijos (URM) rekomendacijoje nurodoma, kad rekomenduojama susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į tam tikras Ukrainos dalis.  

Krymas dar nėra įtrauktas į krypčių, į kurias URM rekomenduoja nevykti sąrašą, todėl turistams, nusprendusiems atsisakyti kelionės į jį, kelionių agentūra turi teisę negrąžinti pinigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius