Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ketvirtadienis Frankfurte: ar ECB mes gelbėjimosi ratą skęstančiai euro zonai?

Ketvirtadienį Europos centrinis bankas (ECB) praneš savo sprendimą dėl tolesnės monetarinės politikos, regiono ekonomikai vis labiau grimztant į niūrias nuotaikas dėl savo ateities. Tikimasi, kad palūkanų normos išliks nepakitusios, tačiau dėmesys kryps į galimas ekonomikos skatinimo programas, rašo „Business Insider“.
Europos centrinis bankas
Europos centrinis bankas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Stebėsiantieji ECB prezidento Mario Draghi konferenciją tikėsis užuominų apie kiekybinę ekonomikos skatinimo programą. Panašią, kurios ėmėsi Japonija ar JAV centrinis bankas.

ECB jau minėjo, kad imsis ilgalaikio refinansavimo operacijų – subsidijuojamų paskolų, siekiant paskatinti skolinimąsi ne finansų sektoriuje. Tą daryti ketinama dar šiemet.

Tačiau euro zonos ekonomikos toliau svyruojant, daug kas tikisi, kad ECB imsis kiekybinio skatinimo programos, pirks vertybinius popierius, kaip tą darė Japonijos centrinis bankas.

Anksčiau M.Draghi sakė: „Aš tikiu, kad priemonių paketas, apie kurį pranešėme birželį, lems paklausos augimą, ir mes esame pasiruošę pritaikyti savo politiką esamai situacijai.“

Daugelis tai suprato kaip ECB ryžtą imtis kiekybinio skatinimo. ECB vadas taip pat kalbėjo apie niūrą Europos darbo rinkos situaciją ir minėjo, kad Europos vyriausybių taikomos taupymo priemonės sutrukdė euro zonos ekonomikos atsigavimui.

Nuo šio M.Draghi pareiškimo situacija Europoje nepasitaisė. Kainų augimas Europoje ir toliau lėtėja, euro zonos periferijoje – netgi krenta. Ekonomistų nedžiugina ir prekybos rodikliai – jie signalizuoja apie galimą recesiją.

M.Draghi spaudos konferencija vyks 15.30 val. Lietuvos laiku. Naujausią informaciją iš ECB ketvirtadienį rasite portale 15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius