Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ketvirto vaiko laukianti verslininkė apsiverkė iš nevilties: mokėjo mokesčius, o motinystės išmokos nepriklauso

Keturiasdešimtmetė trijų vaikų mama, kuri šiuo metu laukiasi ketvirtos atžalos, „Sodroje“ sužinojo skaudžią žinią – jokia motinystės išmoka jai nepriklauso, nes moters stažas yra nepakankamas. „Mane ašaros apėmė iš to beviltiškumo, viešo įžeidimo ir pasišaipymo“, – laiške rašo verslą įkūrusi daugiavaikė mama. Tuo metu „Sodra“ jai siūlo pasikonsultuoti su specialistais – nutraukti atostogas ir dar padirbėti, kad užtektų stažo išmokoms.
Būsimoji mamytė
Būsimoji mamytė / Fotolia nuotr.

Darbo nebijojo

„Galiu pasigirti ne tik didele šeima, bet ir nemažu darbo stažu, gana sėkminga karjera. O ji prasidėjo tarsi pasakoje – nuo valytojos darbo ligoninėje. Aš šluotos ėmiausi dar būdama šešiolikmetė“, – laiške rašo mama.

Vėliau ji dirbo Lietuvos radijuje, ėmėsi ir daug kitų įvairių darbų: „Tiksliai dabar nepaskaičiuosiu, bet maždaug aštuonerius metus dirbau pedagoginį darbą, taip pat apie penkiolika metų dirbau įvairiuose žiniasklaidos kanaluose pagal autorines ir kitas darbo sutartis.“

Pavargusi nuo žiniasklaidos ir išėjusi auginti trečio vaiko, moteris nusprendė pakeisti darbo sritį. Iš dalies dėl to, kad atlyginimas jos netenkino.

Vida Press nuotr./Tėvystė
Vida Press nuotr./Tėvystė

„Taigi nusprendžiau įsteigti savo bendrovę, pati sau sukūriau darbo vietą, mokėjau mokesčius, investavau į šią bendrovę savo pinigus“, – apie save pasakojo moteris.

Tačiau gyvenimas, jos teigimu, vietoje nestovi – ji sužinojo, kad ir vėl laukiasi. Moteris užpildė visus reikiamus dokumentus, paskaičiavo, kad turėtų gauti minimalias išmokas.

„Aišku, kad nenudžiugino, bet nelabai galėjau ko ir tikėtis, nes atlyginimo dirbtinai neišpūčiau, daug mokėti nebuvo iš ko, o ir dirbti nepersistengiau, nes namuose visgi augo trys vaikai. Pagalvojau, kad kaip nors išsisuksim“, – pasakojo moteris.

Nemaloni žinia iš „Sodros“

Esu pilietė, auginanti savyje ketvirtą žmogų šaliai, turinti iš viso gal dvidešimties metų darbo stažą, pastaruoju metu dariau viską, kad sukurčiau sau darbo vietą, investavau savo pinigus, mokėjau mokesčius, o jokios socialinio draudimo garantijos man nepriklauso tokiu gyvenimo momentu, – kalbėjo moteris.

Minimali nėštumo ir gimdymo pašalpa, daugiavaikės mamos teigimu, yra apie 150 eurų per mėnesį.

„Aišku, dar yra vaikų tėčio atlyginimas, kitos pajamos. Iš tiesų tokia suma galvoje netelpa, kaip pragyventi vienai mamai su vienu vaiku, kad ir iki metukų. Visi žinome, jei vaikas susirgs, tai vien vaistai bus apie pusė šios sumos. O kur dar sauskelnės, maistas, o kur išlaidos kitiems vaikams. Na, bet vėlgi galvoju, motinos išaugino vaikų pulkus ir pokariu, išsisuksim“, – apie savo svarstymus pasakojo moteris.

Tačiau jau kitą dieną ji sužinojo labai nemalonų faktą – „Sodra“ jai pranešė, kad jokios išmokos jai nepriklauso, mat per pastaruosius 24 mėnesius ji yra dirbusi tik 11 mėnesių ir 11 dienų, o, norint gauti išmokas, reikia būti išdirbus 12 mėnesių.

„Esu pilietė, auginanti savyje ketvirtą žmogų šaliai, turinti iš viso gal dvidešimties metų darbo stažą, pastaruoju metu dariau viską, kad sukurčiau sau darbo vietą, investavau savo pinigus, mokėjau mokesčius, o jokios socialinio draudimo garantijos man nepriklauso tokiu gyvenimo momentu. Nėštumo ir gimdymo išmokos priklauso studentėms, rezidentėms, jaunoms iki 26 metų mamoms. O tuo tarpu mano išdirbtas bendras stažas nubraukiamas lengva ranka, tarsi visiškai nebūtas“, – guodėsi moteris.

Ji pasakojo, kad, neskaitant pastarųjų metų, visada uždirbo neblogai ir pati pagal sumokamus mokesčius išlaikė ne vieną nėščią moterį, nes jos atlyginimas ne visada buvo minimalus.

Kodėl normali dirbanti moteriškė, netekusi šių pinigų, turi kaip kokia socialinė atmata kreiptis dėl pašalpų per savivaldybių socialinius skyrius? Ką iš Lietuvos pavogė nėščia, gimdyti besiruošianti moteris? – apmaudo neslėpė moteris.

„Juk galiausiai, kad ir neišdirbau tų trūkstamų dvidešimties dienų išmokai gauti, auginau tris vaikus, neveltėdžiavau. Ir negavau jokių paramų, pašalpų ar panašiai. Sakykite, kam tada kelti klausimą apie mažą gimstamumą šalyje. O man už ką dabar auginti ketvirtą vaiką? Nuolatos rėkti ant vyro, kad mažai pinigų? Nuolatos kitiems vaikams kartoti, kad valykitės dantis, nes negalime sau leisti odontologo? Nenorėkite į ekskursijas, nenorėkite žaislų, nenorėkit į baseiną ar nenorėkite naujų flomasterių? Gavusi tokį atsakymą iš „Sodros“, neišlaikiau, apsiverkiau. Nėštumo metu visos mes perdėtai jautrios“, – apmaudo neslėpė moteris.

Ji pasakojo, kad verkė iš beviltiškumo, „iš, galima sakyti, viešo įžeidimo ir pasišaipymo“.

„Ką daryti moterims, kurioms šie pinigai visas pragyvenimo šaltinis? Kodėl normali dirbanti moteriškė, netekusi šių pinigų turi kaip kokia socialinė atmata kreiptis dėl pašalpų per savivaldybių socialinius skyrius? Ką iš Lietuvos pavogė nėščia, gimdyti besiruošianti moteris? Šešis šimtus eurų? Paskui svarstome, kodėl negimdo vaikų. Kodėl gimdo tik tie, kuriems socialinė pašalpa ir sumušto vaiko neįgalumo pinigai lobis? Kiek teko sužinoti, dar yra vienkartinė išmoka nėščiai moteriai. Na, kurios aš galėčiau kreiptis į socialinį skyrių. Žinote, kokio ji dydžio? 76 eurai“, – pasakojo moteris.

„Sodra“ siūlo nutraukti atostogas ir padirbėti

„Norėdama gauti motinystės ar vaiko priežiūros išmoką moteris turi turėti ne trumpesnį kaip 12 mėnesių per pastaruosius 24 mėnesius motinystės socialinio draudimo stažą. Atkreipiame dėmesį, kad šis stažo reikalavimas taikomas kalbant apie dvi skirtingas išmokas – motinystės ir vaiko priežiūros – ir gali būti atvejų, kai vienos iš jų moteris negali gauti, o kitą – gali gauti“, – rašoma „Sodros “ atsakyme 15min.

Pasak fondo atstovų, moteris gavo neigiamą išvadą dėl motinystės išmokos skyrimo, nes nėra sukaupusi reikalaujamo šio draudimo stažo.

Tačiau vaiko priežiūros išmoka, mokama pasirinktinai iki vaikui sueis vieneri arba dveji metai, šiai moteriai, jei ji atitiktų keliamus reikalavimus, galėtų būti skiriama ir mokama.

„Neturėdami konkrečių duomenų negalime vienareikšmiai komentuoti laiško autorės situacijos, todėl dėl galimybės nutraukti gimdymo atostogas ir dirbti trūkstamas iki reikalaujamo motinystės socialinio draudimo stažo dienas ir taip įgyti teisę gauti vaiko priežiūros išmoką, raginame pasikonsultuoti su „Sodros“ specialistais“, – rašoma laiške.

Pasitarti būtina dėl to, kad skirtingoms išmokoms apskaičiuoti, priklausomai nuo jų skyrimo dienos, imami ne tie patys 24 mėn. laikotarpiai, per kuriuos, kaip numatyta įstatymu, būtina sukaupti bent 12 mėn. motinystės draudimo stažą.

Jeigu moteris negavo motinystės išmokos už nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpį, vaiko priežiūros išmoka jai gali būti skiriama nuo vaiko gimimo dienos (vaiko priežiūros atostogų laikotarpiu), jeigu iki pirmosios vaiko priežiūros atostogų dienos bus įgijusi reikalaujamą motinystės socialinio draudimo stažą.

Kitu atveju, jei moteris buvo išėjusi nėštumo ir gimdymo atostogų ir gavo motinystės išmoką, vaiko priežiūros išmoka mokama nuo minėtų atostogų pabaigos.

„Todėl tai, kad žmogus negali gauti socialinio draudimo išmokos iš „Sodros“, tikrai nereiškia, kad valstybė jo neparems. Šiuo konkrečiu atveju rekomenduojame kreiptis į savivaldybę ir sužinoti apie paramos galimybes“, – rašo „Sodros“ specialistai.

Kaip tai numato Išmokų vaikams įstatymas, kiekvienam gimusiam vaikui skiriama 11 bazinių socialinių išmokų dydžio vienkartinė išmoka (418 Eur). Šis įstatymas taip pat numato ir paramą nėščiai moteriai, neturinčiai teisės gauti motinystės išmokos – likus 70 kalendorinių dienų iki numatomos gimdymo datos, jai skiriama 2 bazinių socialinių išmokų dydžio vienkartinė išmoka (76 Eur).

Taip pat nuo šių metų vaikus auginančioms šeimoms mokami vaiko pinigai, auginant tris ir daugiau vaikų – šeimos pajamos nėra vertinamos: nuo gimimo dienos iki 2 metų yra skiriama ir mokama 0,75 bazinės socialinės išmokos dydžio išmoka per mėnesį, nuo 2 iki 18 metų yra skiriama ir mokama 0,4 bazinės socialinės išmokos dydžio išmoka per mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius