Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kinija aplenkė JAV ir tapo pagrindine Vokietijos prekybos partnere

Kinija praėjusiais metais aplenkė Jungtines Valstijas ir pirmą kartą tapo pagrindine Vokietijos prekybos partnere pagal dvišalės prekybos apimtis, rodo oficialūs duomenys, kurie neabejotinai nuramins Vokietiją, nerimaujančią dėl naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo protekcionistinės pozicijos.
Vokietijos ekonomika
Vokietijos ekonomika / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vokietijos federalinės statistikos agentūros „Destatis“ parengti duomenys, su kuriais penktadienį susipažino AFP, rodo, kad pernai Vokietijos prekybos su Kinija apimtys padidėjo keturiais procentais iki beveik 170 mlrd. eurų.

Prancūzija išlieka antra didžiausia Vokietijos prekybos partnere. O Jungtinės Valstijos smuktelėjo iš pirmos vietos į trečiąją, nes dvišalės prekybos apimtys sumažėjo 5 proc. iki 165 mlrd. eurų.

Tokie duomenys gauti tuo metu, kai Vokietijos kompanijos ir šalies valdžia rengiasi žadamoms protekcionistinėmis D. Trumpo priemonėms. Šis žadėjo nutraukti laisvosios prekybos sutartis ir grasino muitais Vokietijos automobilių gamintojams.

Ekspertai, savo ruožtu, ragina per daug nesidžiauti naujausiais prekybos duomenimis, nes jiems iš esmės didelės įtakos turėjo kiniškų prekių importo paklausa. Tuo tarpu JAV išlieka pagrindine vokiškų prekių pirkėja: vokiškų prekių eksportas į JAV pernai siekė beveik 107 mlrd. eurų.

O importas iš JAV į Vokietiją sudarė tik 58 mlrd. eurų. Palyginimui, Vokietija iš Kinijos importavo prekių už 94 mlrd. eurų, o eksportavo už 76 mlrd. eurų, nors šis rodiklis ir buvo 7 proc. didesnis nei 2015 metais.

„Kol didžiausios prekybos partnerės titulas priklauso nuo importo, tokie duomenys nepanaikina nerimo dėl protekcionistinių D. Trumpo priemonių, kurios gali pakenkti Vokietijos ekonomikai“, – sakė „ING-Diba“ analitikas Carstenas Brzeski..

Verta paminėti, kad JAV tapo didžiausia Vokietijos prekybos partnere tik 2015 metais. Iki tol nuo 1975 metais šis titulas priklausė Prancūzijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius