Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos ūkis paaugo 6,7 proc.

Kinijos ekonomikos augimas, kurį kol kas palaiko kreditavimo ir nekilnojamojo turto rinkos, trečiąjį ketvirtį stabilizavosi, parodė trečiadienį paskelbti oficialūs duomenys.
Gyvenamojo namo statyba Pekine
Gyvenamojo namo statyba Pekine / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ūkis Kinija

Nors analitikų prognozes viršijęs prieaugio rodiklis atitiko vyriausybės užsibrėžtus tikslus, ekspertai įspėja, kad valdžia pernelyg kliaujasi lengvai dalijamomis paskolomis, dėl kurių didėja finansinė rizika.

Liepos–rugsėjo mėnesiais, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, bendrasis vidaus produktas (BVP) padidėjo 6,7 proc. ir prieaugis šiek tiek viršijo analitikų prognozuotą 6,6 proc. rodiklį.

„Bendras rezultatas buvo geresnis negu tikėtasi, – pareiškė nacionalinio statistikos biuro atstovas spaudai Šengas Lajunas. – Nacionalinė ekonomika stabiliai augo.“

Vyriausybė šiais metais siekia užtikrinti 6,5–7 proc. prieaugį. Pernai BVP padidėjo 6,9 proc. ir prieaugis buvo mažiausias per ketvirtį amžiaus.

„Rezultatas tiek atitiko lūkesčius, kad tai, ką sakau dabar, atvirai kalbant, galėjau pasakyti jau vakar, – pareiškė „Rabobank“ ekspertas Honkonge Michaelas Every. – Neįtikėtina, ką gali padaryti burbulas būsto rinkoje ir beprotiškas skolos augimas.“

Trečiadienį taip pat paskelbti duomenys parodė, kad mažmeninės prekybos apyvartos augimas paspartėjo. Šiam segmentui Pekinas skiria vis daugiau dėmesio, nes siekia, kad ekonomikos augimą vis labiau imtų skatinti vartotojų paklausa, o ne investicijos ir eksportas.

Tačiau pastangos pertvarkyti ekonomiką turi skausmingų padarinių, tad valdžia imasi skatinamųjų priemonių, nes nori išvengti vadinamojo kieto nusileidimo.

Kaip visada, BVP rodikliai bus įvertinti šiek tiek skeptiškai, – sako „Capital Economics“ ekspertas Julianas Evansas-Pritchardas. Jis pats mano, kad tikrasis augimas yra lėtesnis, negu skelbiama oficialiose ataskaitose.

Shengas Laiyunas pripažino, kad ūkyje yra prasidėjęs „kritinis pertvarkymo ir modernizavimo laikotarpis, kurio metu senas augimo varomąsias jėgas keičia naujosios“.

„Dėl tam tikrų nestabilių ir neaiškių vidaus ir išorės veiksnių besitęsiančio ekonomikos augimo pamatai nėra pakankamai tvirti“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu kai kurie analitikai ir vėl suabejojo Kinijos duomenų tikslumu. Anot jų, šiais duomenimis manipuliuojama politiniais tikslais.

„Kaip visada, BVP rodikliai bus įvertinti šiek tiek skeptiškai“, – sako „Capital Economics“ ekspertas Julianas Evansas-Pritchardas. Jis pats mano, kad tikrasis augimas yra lėtesnis, negu skelbiama oficialiose ataskaitose.

Spartus skolinimo augimas

BVP augimą trečiąjį ketvirtį parėmė klestinti nekilnojamojo turto rinka ir dosnus skolinimas, sako „Societe Generale“ ekspertė Claire Huang.

Antradienį paskelbti duomenys parodė, kad Kinijos bankų rugsėjį išduotų paskolų suma buvo beveik 30 proc. didesnė negu ankstesnį mėnesį.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) kiek anksčiau šį mėnesį įspėjo, kad Kinijos priklausomybė nuo skolos didėja „pavojingu tempu“ ir šalies finansų sistemai kyla „pavojingos korekcijos“ rizika.

Dar anksčiau apie Kinijos bankų sektoriui gresiančią skolos krizę – o jos atgarsius pajustų viso pasaulio finansų sistema – įspėjo Tarptautinių atsiskaitymų bankas (TAB).

Trečiadienį taip pat pranešta, kad Kinijos pramonės gamyba rugsėjį, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, padidėjo 6,1 proc. ir prieaugis buvo šiek tiek mažesnis negu rugpjūtį, kuomet sudarė 6,3 procento.

Tačiau mažmeninės prekybos apyvartos augimas paspartėjo iki 10,7 procento.

O investicijos į ilgalaikį turtą per devynis šių metų mėnesius padidėjo 8,2 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius