-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiosko pardavėjos moralas: „Vaikeli, alaus šiandien negalima!“

Naujienų portalas 15min.lt rugsėjo 1-ąją nutarė atlikti eksperimentą – patikrinti, kaip sostinės parduotuvėse ir kioskuose veikia draudimas šią dieną prekiauti alkoholiu. Kai kuriose parduotuvėse nebuvo galima įsigyti net nealkoholinio alaus, o kioskai draudimo, regis, taip pat laikosi.
Įsigyti alaus ar kito alkoholio Antakalnyje esančiame kioske nepavyko.
Įsigyti alaus ar kito alkoholio Antakalnyje esančiame kioske nepavyko. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tikrindami, kaip veikia draudimas, pirmiausia užsukome į J.Jasinskio gatvėje esančią parduotuvę „Iki“. Alkoholio skyrius šioje parduotuvėje buvo atitvertas ryškia geltona juosta. Parduotuvėje nebuvo galima įsigyti net nealkoholinio alaus.

„Nealkoholinio alaus rugsėjo 1 dieną nepardavinėjame dėl techninių galimybių. Šiuo metu negalime jo atskirti nuo kitų alaus rūšių. Dėl tos priežasties vienai dienai nealkoholinį alų išėmėme iš asortimento“, – 15min.lt paaiškino bendrovės „Palink“, valdančios parduotuves „Iki“, komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta.

Jis pridėjo, kad prekybos tinkle ateityje planuojami sistemos pakeitimai, kurie leistų prekiauti nealkoholiniu alumi ir rugsėjo 1-ąją.

„Maxima LT“ atstovė spaudai Renata Saulytė sakė, kad šiame parduotuvių tinkle pirkėjai nevaržomi galėjo įsigyti nealkoholinio alaus ar vyno. Jos teigimu, buvo priimtas nesudėtingas šios situacijos sprendimas: pirkėjai prie kasų atsinešę alkoholinių gėrimų tiesiog buvo neaptarnaujami.

„Jei atsineši nealkoholinį gėrimą, tai gali normaliai atsiskaityti. Tačiau nepastebėjome, kad nealkoholinis alus būtų populiaresnis nei kitomis dienomis“, – dėstė pašnekovė.

Mėginimas įsigyti alkoholio kioskuose nesėkmingas

Įsigyti alkoholio įvairiose Vilniaus vietose esančiuose kioskuose taip pat nepavyko. Dauguma kioskų buvo uždaryti, o veikiantys, regis, pavyzdingai laikėsi draudimo.

Pirmiausia alkoholio pabandėme įsigyti Žirmūnuose, prie parduotuvės „Iki“ esančiame kioske. „Šiandien neturime“, – valgydama kukurūzus galvą papurtė senyvo amžiaus pardavėja.

Nieko nepešę pasukome į Antakalnį. Ten greta Tverečiaus stotelės esančiame kioske įsigyti alkoholio taip pat nepavyko. Priėjus prie kiosko į akis iškart krito užrašas: „Alumi neprekiaujame“, tad ir mėginimas jo įsigyti buvo bergždžias.

Nueinant buvo girdėti, kad alaus šiame kioske įsigyti mėgino ir keli jaunuoliai. Tačiau jie taip pat liko it musę kandę.

Po dar kelių nesėkmių paskutinį kartą nutarėme pabandyti įsigyti alaus viename Kalvarijų gatvėje esančiame kioske. Pardavėjos pasiteiravus, ar prekiauja alumi, ji pasipiktino: „Vaikeli, juk alaus šiandien negalima!“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Užraaas skelbia, kad kioske alumi rugsėjo 1 dieną neprekiaujama.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Užrašas skelbia, kad kioske alumi rugsėjo 1 dieną neprekiaujama.

Ką apie prekybą alkoholiu sako įstatymas

Naujienų portalas 15min.lt primena, kad Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymas apibrėžia, kad alkoholiniai gėrimai – tai tokie gėrimai, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 1,2 procento (alaus – didesnė kaip 0,5 procento).

Įstatymas taip pat įtvirtina, kad Lietuvoje draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais „kiekvienų metų rugsėjo 1 dieną, išskyrus viešojo maitinimo įmones. Šis draudimas netaikomas alkoholiniams gėrimams, parduodamiems tarptautinio susisiekimo traukiniuose, laivuose, orlaiviuose, vežančiuose keleivius tarptautiniais maršrutais, viešbučių kambariuose įrengtuose minibaruose, taip pat neapmuitinamose parduotuvėse ir specialiose prekybos vietose, kuriose alkoholiniai gėrimai parduodami tik iš Lietuvos Respublikos išvykstantiems keleiviams“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius