Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygų leidėjai skundžiasi per maža valstybės parama jų verslui

Knygų leidėjai teigia, jog 2009 metais drastiškai mažėjo išleidžiamų naujų knygų skaičius ir jų tiražai, bei tvirtina, kad dėl to kaltas ne per krizę dingęs žmonių noras skaityti, o sumažėjusi valstybės parama knygų leidybai.
Vilniaus Knygų mugėjė lankėsi Ministras pirminkas Andrius Kubilius
Vilniaus Knygų mugėjė lankėsi Ministras pirminkas Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Verslas

„Per 2009 metus naujų pavadinimų knygų leidėjai išleido 608 mažiau lyginant su 2008 metais. Knygų tiražų vidurkis sumažėjo nuo 1600 iki 1300 egzempliorių.

Per 2009 metus knygų leidybos sektorius patyrė tokį smūgį, nuo kurio dar ilgai nebus atsigauta. Tai yra priežastis, kodėl mes šiandien čia esame“, – antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė Lietuvos leidėjų asociacijos (LLA) vykdomoji direktorė Aida Dobkevičiūtė–Džiovėnienė.

Ji teigė, kad tokios tendencijos išlieka ir 2010 metais, ir teigė esanti tikra, kad leidėjų apyvartos smuko ne dėl sumažėjusio žmonių noro skaityti knygas.Naujų pavadinimų knygų leidėjai išleido 608 mažiau lyginant su 2008 metais.

„Vis dėlto faktai rodo, kad yra atvirkščiai. Lietuvos žmonės nori skaityti ir jei tik turi galimybių, ieško naujų knygų. Tai patvirtino sėkminga Vilniaus knygų mugė, kurioje apsilankė rekordinis lankytojų skaičius (...) Šiandien skaitytojas yra didžiausias knygų leidėjų sąjungininkas, bet to negalima pasakyti apie Vyriausybės pasirinktą taupymo politiką“, – kalbėjo A.Dobkevičiūtė –Džiovėnienė.
Pasak jos, lyginant 2008 ir 2009 metus, didžiųjų ir mažųjų leidyklų apyvartos sumažėjo nuo 11 iki 45 procentų.

„(Neigiamai veikė – BNS) PVM tarifo knygoms padidinimas nuo 5 iki 9 proc. ir autorių pajamų apmokestinimas privalomuoju pensijų socialiniu draudimu ir sveikatos draudimu nuo 0 iki 25 proc. Knygų leidybos padėtį neigiamai paveikė ir mažėjanti valstybės parama lietuvių kalba kuriamos grožinės literatūros bei kitų Lietuvos kultūrai reikšmingų leidinių publikavimui“, – teigė LLA vadovė.

„Finansiškai sumažėjo lėšos šalies bibliotekų fondų formavimui. Šiais metais yra paskirti 66 centai vienam Lietuvos gyventojui, kai vidutinė knygos kaina yra 15 litų. Ženkliai sumažėjo vadovėlių įsigijimui skiriamos lėšos mokinio krepšelyje. 2009 metais sumažinta apie 40 proc. šios paramos, o 2010 metais planuojama sumažinti dar tiek pat“, – vardijo A.Dobkevičiūtė–Džiovėnienė.

Pasak jos, mažosiose leidyklos 2010 metais planuojama išleisti iki 75 proc. mažiau leidinių. Leidėjų atstovė pažymėjo, jog sutrikus vienai leidybos ciklo grandžiai, kenčia visos susijusios įmonės – autoriai ir dailininkai esą negauna užsakymų, atleidžiami knygų leidybos specialistai.
„Labai sumažėjo autorinių darbų užsakymų, didžiųjų ir mažųjų leidyklų užsakymų autoriams atitinkamai sumažėjo 15 ir 32 proc., vertėjams – iki 57 proc., dizaineriams – iki 48 proc.“, – teigė A.Dobkevičiūtė–Džiovėnienė. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius