Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kol prezidentė skaito Darbo kodeksą, ministrė nemato, ką jame keisti

Šalies prezidentė kol kas dar gilinasi į Seimo priimtą Darbo kodeksą, o socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė nemato taisytinų vietų.
Algimanta Pabedinskienė ir Dalia Grybauskaitė
Algimanta Pabedinskienė ir Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jau kitą savaitę turėtų paaiškėti, kuriuos Darbo kodekso straipsnius prezidentė grąžins atgal į Seimą. Jos patarėjai sako, kad taisyti bus ką.

„Liko taip ir nesuderinti darbuotojų ir darbdavių interesai. Dabar balansą reikės rasti vos per 10 dienų, įvertinus visas pastabas“, – ketvirtadienį kalbėjo prezidentės patarėja Lina Anatanavičienė.

Tačiau socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė nemato, ką jame būtų galima keisti.

„Jis yra maksimaliai subalansuotas. Viskas yra maksimaliai sureguliuota. Nors pasaulyje tobulų dalykų nėra, bet tam ir yra stebėsena, ir jai esame pasiruošę. Teisės aktus galima keisti“, – pareiškė ministrė, penktadienį pakvietusi žurnalistus į diskusiją apie naująjį Kodeksą.

Manoma, kad kai kuriuos straipsnius šalies vadovė grąžins Seimui taisymui. Dėl to gali būti šaukiama neeilinė sesija arba svarstymai bus nukelti į rudenį.

A.Pabedinskienė teigė nežinanti, kokios nuostatos gali užkliūti šalies vadovei. Ketvirtadienį prezidentūroje lankėsi tiek verslo, tiek profesinių sąjungų atstovai, kurie išreiškė savo pastabas ir pageidavimus.

Bet socialinės apsaugos ir darbo ministrė mano, kad į Darbo kodeksą reikia žiūrėti kaip į visumą.

„Todėl ir buvo tas teisės aktų paketas, kad būtų galima subalansuoti sistemos dalis“, – sakė ministrė. Ji teigė, kad negalima žiūrėti į atskiras Darbo kodekso dalis, o reikia žiūrėti kompleksiškai.

Į 15min klausimą, dėl kurių Kodekso straipsnių dar galima derėtis, A.Pabedinskienė sakė, kad priimtas Kodeksas šiandien gali veikti toks, koks yra.

„Darbdaviai nepatenkinti galbūt vienu straipsniu, o darbuotojai – kitu“, – pastebėjo ministrė.

Socialinį modelį kūrė apie 40 įvairių sričių specialistų. Kitą savaitę prezidentė pateiks savo išvadas dėl Darbo kodekso. Manoma, kad kai kuriuos straipsnius šalies vadovė grąžins Seimui taisymui. Dėl to gali būti šaukiama neeilinė sesija arba svarstymai bus nukelti į rudenį.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija mano, kad naujasis Kodeksas paskatins kurtis profsąjungas, atsiras daugiau kolektyvinių sutarčių.

„Kartais nebūna su kuo pasirašyti projektus, nes tiesiog profesinių sąjungų nėra. Kviečiame jų atstovus, bet yra tik vadovai, o formalių profesinių sąjungų nėra“, – skundėsi ministrė.

Šiuo metu Lietuvoje profesinėms sąjungoms priklauso apie 8–9 procentai dirbančiųjų, ir tai yra vienas žemiausių procentų visoje ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius