Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konsultacijas ūkininkams apmoka Europos Sąjunga

Ūkininkaujant tenka rūpintis ne tik pasėliais ar galvijais, bet ir ūkio buhalterija, leidimais, mokesčiais ir panašiais klausimais.
Traktorius gabena nukirstus medžius
Traktorius gabena nukirstus medžius / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Dalies šių rūpesčių ūkininkai gali atsikratyti kreipdamiesi į konsultantus.

Jų suteiktos konsultacijos gali būti apmokamos pasinaudojant Lietuvs kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) priemonės „Naudojimasis konsultavimo paslaugomis“ teikiama parama.

Profesionali pagalba

„Aktualiausia ši priemonė tiems, kas jau gauna paramą pagal kitas KPP priemones. Labai svarbu, kad paramos gavėjai tinkamai vykdytų įsipareigojimus, o tai leidžia užtikrinti profesionali konsultantų pagalba“, - kalbėjo Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) Metodikų rengimo ir mokymo skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Vičkačkaitė-Lauciuvienė.

Tačiau ji atkreipia dėmesį, kad parama konsultavimo paslaugoms gali pasinaudoti ne tik tie asmenys, kurie jau yra gavę finansavimą pagal kitas KPP priemones, bet visi ūkininkai ir miškininkai.

Laukia paraiškų

Spalio pradžioje NMA buvo pateikta 1803 paraiškos, iš kurių 1728 buvo patvirtintos paramai gauti .

Parama1

Bendra prašomos paramos suma siekia 8,9 mln. litų, o patvirtinta parama – 8,6 mln. litų.

Viso šiai priemonei 2007–2013 metų laikotarpiui skirta beveik 111 mln. litų. Taigi dar labai didelė dalis ūkininkų, miškininkų galėtų suspėti pasinaudoti parama konsultavimo paslaugoms finansuoti.

Paraišką pateikti paprasta

Paraiškos paramai pagal KPP priemonę „Naudojimasis konsultavimo paslaugomis“ turi būti teikiamos NMA teritoriniuose skyriuose pagal pareiškėjo gyvenamąją, žemės ūkio ir kaimo valdos ar miško valdos registravimo vietą, ar projekto įgyvendinimo vietą pasirinktinai.

„Paraišką ūkininkui yra gana paprasta užpildyti, ją pateikiant nereikia jokių papildomų dokumentų. Reikia turėti tik asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Tokios paraiškos įvertinimas vyksta greitai, nesudaroma paramos sutartis. Jei paraiška patvirtinama paramai gauti, ją pateikusiam asmeniui išsiunčiamas informacinis pranešimas“, - pasakojo NMA specialistė.

Skirtingos paslaugos

Pagal KPP priemonę „Naudojimasis konsultavimo paslaugomis“ parama teikiama konsultavimo paslaugoms finansuoti pagal 5 veiklos sritis.

Parama

Pirmoji apima konsultacijas dėl bendro ūkio įvertinimo, antroji – pažeidimų šalinimo, trečioji – agrarinės aplinkosaugos, ketvirtoji – buhalterinės apskaitos, penktoji – miškų veiklos.

Pagal trečią, ketvirtą ir penktą konsultavimo veiklos sritis parama skiriama tik tais atvejais, jei kreipiamasi paramos ir  pagal pirmąją bei antrąją KPP priemonės veiklos sritis.

Pagal trečią, ketvirtą ir penktą veiklos sritis konsultavimo paslaugos suteikiamos tik asmenims, užsiimantiems miškų ūkio veikla ir tiems, kurie neteikė paraiškų gauti tiesioginių išmokų už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus, atskirąsias tiesiogines išmokas už baltąjį cukrų ir paramą pagal KPP priemones, mokamą už plotus.
 

 

kpf logo naujausias

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius