Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius Vladimiro Putino draugų įmones gelbsti būsimųjų Rusijos pensininkų sąskaita

Ekonominio augimo ir aukštų naftos kainų laikais Rusija atidėjo daugiau negu 80 mlrd.dolerių į nepriklausomą turto fondą, kurio paskirtis buvo užtikrinti ilgalaikį šalies pensijų veikimą. Dabar, naftos kainų kritimo ir rublio grimzdimo į finansų bedugnę akivaizdoje Kremlius nusprendė panaudoti šiuos pinigus nuo Vakarų šalių sankcijų nukentėjusių Rusijos įmonių ir bankų gelbėjimui, rašo naujienų svetainė businessweek.com.
Pensininkų protestas Maskvoje
Pensininkų protestas Maskvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos įmonėms ir bankams reikia vis daugiau valstybės paramos, kuomet Vakarų sankcijos, kapitalo bėgimas iš šalies ir staigiai krentantis rublio kursas apribojo galimybes investuoti ir išmokėti skolas. Šalies finansų ministras Antonas Siluanovas rugsėjį pareiškė, kad Vladimirui Putinui artimiems žmonėms priklausantis naftos koncernas „Rosneft“ ir dujų kompanija „Novatek“ gali gauti apie 4 mlrd. dolerių paramą iš pensijų fondo.

„Bloomberg News“ analitikas rugsėjo viduryje teigė, kad per ateinančius dvylika mėnesių nuo sankcijų nukentėjusių Rusijos bendrovių įsipareigojimams ir skoloms padengti gali prireikti daugiau negu 45 mlrd.dolerių.

Nors kol kas nėra patvirtinta konkreti paramos šioms dviems įmonėms suma, Rusijos vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius trečiadienį pareiškė, kad vyriausybė yra pasiruošusi panaudoti pensijų fondų lėšas gelbėjant tiek privačias, tiek valstybines energetikos kompanijas.

Anksčiau Rusijos naujienų agentūra ITAR TASS paskelbė, kad fondo pinigais gali būti paremti ir du šalies bankai – „VTB Bank“ ir „Rosselkhozbank“.

„Bloomberg News“ analitikas rugsėjo viduryje teigė, kad per ateinančius dvylika mėnesių nuo sankcijų nukentėjusių Rusijos bendrovių įsipareigojimams ir skoloms padengti gali prireikti daugiau negu 45 mlrd.dolerių.

V.Putino sąjungininkas, naftos bendrovės „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas Kremliui jau pareiškė, kad jo valdomai bendrovei gali prireikti mažiausiai 42 mlrd.dolerių paramos. Vien per ateinančius metus bendrovės skolos gali pasiekti 27 mlrd.dolerių.

Kito ilgamečio V.Putino draugo Genadijaus Timčenkos valdoma įmonė „Novatek“ nesusiduria su skolų problema, tačiau jai kyla sunkumai pritraukiant investicijas suplanuotiems projektams įgyvendinti. 

Tokių bendrovių kaip „Novotek“ situacija ypač sudėtinga, nes norėdamos pritraukti reikalingas lėšas jos privalo ieškoti galimų investuotojų Azijoje. Tačiau ir Azijos šalių verslininkai nedega didžiuliu noru investuoti į nežinomybės gaubiamą Rusijos ekonomiką.

„Rosneft“  gali prireikti 42 mlrd.dolerių paramos. 

Sankcijų tiesiogiai nepaveiktų įmonių veiklai koją kiša ir nuolat krentantis rublio kursas. Kiek dar laiko Kremlius yra pasiryžęs eikvoti Rusijos pensijų sistemai skirto fondo lėšas?

Banko „Standart Bank Group“ Londono padalinio ekonomistas Timas Ashas abejoja, ar Rusijos valdžia ištuštins fondą.

Jis tikina, kad naudodamas fondo lėšas Kremlius nori paskatinti kai kurių įmonių ir bankų likvidumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius