Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kriptovaliutų keityklos FTX bankroto administratorius: tai blogiausia, ką mačiau per 40 metų karjerą

Ketvirtadienį paskelbtame teismo pranešime naujasis bankrutavusios kriptovaliutų biržos FTX vadovas Johnas Ray III teigė, kad bendrovė patyrė „precedento neturintį visišką įmonės kontrolės žlugimą“, rašo britų dienraštis „The Guardian“
FTX
FTX / Scanpix

JAV pradėtas teismo procesas ne tik prieš FTX įkūrėją Samuelį Bankman-Friedą, bet ir kriptovaliutų keityklos paslaugas reklamavusias garsenybes.

J.Ray'us prižiūrėjo kai kuriuos didžiausius visų laikų bankrotus, įskaitant JAV energetikos milžinės „Enron“ žlugimą prieš du dešimtmečius. Jis turi 40 metų patirtį restruktūrizuojant įmones, tačiau teigė, kad niekada nėra matęs taip prastai valdomos kompanijos, kaip FTX.

Ketvirta didžiausia pagal vertę buvusi kriptovaliutų keitykla FTX apie bankroto procedūros pradžią paskelbė lapkričio 11 d. Skaičiuojama, kad vienu metu ji buvo verta apie 32 mlrd. JAV dolerių.

JAV Delavero valstijos bankroto teismui pateiktoje paraiškoje J.Rayus rašė: „Per savo karjerą dar niekada nemačiau tokio visiško įmonių kontrolės žlugimo ir tokio patikimos finansinės informacijos nebuvimo, kaip šiuo atveju. Ši situacija neturi precedento – nuo pažeisto sistemų vientisumo ir netinkamos reguliavimo priežiūros užsienyje iki kontrolės sutelkimo labai mažos nepatyrusių, neišprususių ir galimai susikompromitavusių asmenų grupės rankose.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Samuelis Bankman-Friedas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Samuelis Bankman-Friedas

Bendrovės žlugimas smarkiai sukrėtė kriptovaliutų rinką ir inicijavo tarptautinius reguliavimo tyrimus bei ieškinį prieš bendrovę ir ją reklamavusias garsenybes, įskaitant komiką Larry Davidą, tenisininkę Naomi Osaką, modelį Gisele Bündchen ir buvusį krepšininką Shaquille'ą O'Nealą.

FTX prognozuoja, kad jos kreditorių skaičius turėtų siekti daugiau nei milijoną.

J.Ray teigė, kad didelė dalis „FTX turimo turto gali būti „dingęs arba pavogtas“.

J.Ray buvo paskirtas prieš pat FTX bankrotą, o jos įkūrėjas S.Bankmanas-Friedas praėjusią savaitę atsistatydino iš generalinio direktoriaus pareigų, rašo „The Guardian“.

S.Bankman-Friedas šiuo metu yra Bahamuose, kur buvo FTX būstinė, ir tvirtina, kad bendrovė tebėra moki.

Jis taip pat davė interviu žiniasklaidai bei teigė, kad gailisi dėl bankroto bylos iškėlimo. Jis taip pat užsipuolė reguliavimo institucijas.

123RF.com nuotr./Bitkoinai
123RF.com nuotr./Bitkoinai

Naujausiuose teismo dokumentuose pateikiamas nerimą keliantis FTX veiklos paveikslas. J.Ray teigė, kad jam kilo „didelių abejonių“ dėl bendrovės finansinių ataskaitų.

Jis teigė, kad bendrovės mokėjimai buvo leidžiami „per internetinę pokalbių platformą“, kurioje skirtinga prižiūrėtojų grupė patvirtindavo išmokas, atsakydama asmeniniais jaustukais“.

„Bahamuose, kaip suprantu, FTX grupės įmonės lėšos buvo naudojamos darbuotojų, patarėjų namams ir kitiems asmeniniams daiktams pirkti. Suprantu, kad, atrodo, nėra dokumentų, patvirtinančių tam tikrus sandorius kaip paskolas. Taip pat kad tam tikras nekilnojamasis turtas Bahamų dokumentuose buvo užregistruotas šių darbuotojų ir patarėjų asmeniniu vardu“, – rašė J.Ray.

Iš dienraščio „Financial Times“ gautų dokumentų matyti, kad dieną prieš žlugimą FTX turėjo 1 mlrd. JAV dolerių likvidaus turto ir 9 mlrd. JAV dolerių įsipareigojimų.

123RF.com nuotr./JAV doleriai
123RF.com nuotr./JAV doleriai

Remiantis dokumentais, J.Ray'aus komanda aptiko apie 740 mln. JAV dolerių vertės kriptovaliutų, kurias turėjo FTX ir kitos susijusios bendrovės. Jis teigė, kad ši suma yra „nedidelė FTX grupės skaitmeninio turto, kurį jie tikisi atgauti, dalis“.

J.Rayaus komanda taip išsiaiškino, kad „Alameda Research“ – FTX priklausantis rizikos draudimo fondas – suteikė S.Bankman-Friedui 1 mlrd. JAV dolerių asmeninę paskolą ir 543 mln. JAV dolerių paskolą techiniam direktoriui Nishadui Singhui, rašo „The Guardian“.

S.Bankman-Friedas dažnai bendravo naudodamasis programėlėmis, kurios buvo nustatytos automatiškai ištrinti žinutes po trumpo laiko, ir skatino darbuotojus daryti tą patį.

Daugelyje FTX padalinių niekada nebuvo rengiami valdybos posėdžiai, o dėl „istorinių grynųjų pinigų valdymo nesėkmių“ skolininkai iki šiol nežino tikslios grynųjų pinigų sumos, kurią FTX grupė turėjo, skolininkai net negalėjo parengti išsamaus FTX grupės darbuotojų sąrašo.

Daugelis FTX darbuotojų, įskaitant kai kuriuos jos vyresniuosius vadovus, nežinojo apie trūkumus ir gali būti „vieni iš labiausiai nukentėjusių nuo šių įvykių“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Bitkoinas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Bitkoinas

J.Ray taip pat kritikavo Bankman-Friedo elgesį nuo bankroto paskelbimo.

„Tai yra labai svarbu, skolininkai aiškiai nurodė darbuotojams ir visuomenei, kad S. Bankman-Friedas nėra skolininkų darbuotojas ir nekalba jų vardu. S. Bankman-Friedas, šiuo metu esantis Bahamuose, ir toliau daro skelbia nepastovius ir klaidinančius viešus pareiškimus“, – rašė bankroto administratorius.

Trečiadienį keliose tviterio žinutėse S.Bankman-Friedas bandė atšaukti kai kuriuos savo komentarus. Jis rašė: „Kai kas iš to, ką pasakiau, buvo neapgalvota arba pernelyg stipru – išliejau savo nuotaiką ir neketinau to skelbti viešai. Manau, kad šiuo metu tai, ką rašau, vis tiek nutekės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius