-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Krymo aneksija Rusijai kainuos 20 mlrd. eurų

Net jeigu Krymas atsiskirs nuo Ukrainos ir prisijungs prie Rusijos, dėl to pralaimės krymiečiai ir rusai, bet ne ukrainiečiai. Maskvai Krymo prisijungimas kainuos apie 20 mlrd. eurų. Rusijos mokesčių mokėtojai turi apie ką pamąstyti, rašo Ukrainos naujienų agentūra unian.net.
Ukrainos kariai prie Krymo sienos
Ukrainos kariai prie Krymo sienos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kremlius, atrodo, patikėjo pasaka, kad rytiniai Ukrainos regionai yra valstybės ekonomikos variklis, o vakariniai regionai – dykaduoniai, rašo „InoPressa“.

„Tačiau duomenys leidžia piešti kiek kitokį paveikslą“, – „Washington Post“ cituoja Postindustrinių studijų centro direktorių Vladislavą Inozemcevą.

 2013 metais rytinėje Donecko srityje buvo sukurta 12,4 proc. Ukrainos BVP.  Tuo metu penkių rytinių sričių sukurtas BVP kartu sudarė vos 12,1 proc. Doneckas gavo 31 proc. dotacijų, skiriamų regionams. 

Pernai Donecko, Charkovo ir Lugansko sritims skirtos dotacijos sudarė 14 proc. Ukrainos BVP, o Krymo biudžetas net 63 proc. buvo priklausomas nuo centrinės valdžios subsidijų.

Pasak V.Inozemcevo, visi Rusijos draugai reikalauja pinigų jų išlaikymui. Baltarusija kasmet gauna po 7 mlrd. dolerių subsidijų energetikos sektoriui ir 2 mlrd. dolerių paskolų ir dotacijų. Mažytės Abchazija ir Pietų Osetija gavo net 1,8 mlrd. dolerių investicijų ir 800 mln. dolerių „privačių“ Rusijos valstybės įmonių investicijų.

Jeigu dalis Ukrainos nuspręs prisijungti prie Rusijos, dėl to pralaimės Krymo gyventojai ir rusai, bet ne ukrainiečiai, – sakė V.Inozemcevas.

„Pridėkite prie to Ukrainos rytines provincijas ir Vidurinės Azijos sąjungininkus, tuomet Rusijai reikės kasmet išmokėti apie 12 mlrd. dolerių subsidijų“, – prabrėžia straipsnio „Washington Post“ autorius.

Kad ir kaip negražiai tai skambėtų, bet ekonomiškai Ukraina be Krymo gyvens daug geriau.

„Gviešdamasi rytinės Ukrainos dalies, Rusija kovoja ir su ekonomikos nemokumu, primindamas Rusijai ir apie jos pačios problemas. Jeigu dalis Ukrainos bus prijungta prie Rusijos, dėl to pralaimės Krymo gyventojai ir rusai, bet ne ukrainiečiai“, – sakė V.Inozemcevas.

Paklausius, kas kalbama per Rusijos televizijas, susidaro įspūdis, kad Krymo prijungimas prie Rusijos yra tik solidarumo išraiška, bet vargšo Krymo realijos paneigia tokį požiūrį.

„Rusijos mokesčių mokėtojai turi apie ką pamąstyti“, – rašo „Le Figaro“ žurnalistas Pierre'as Avrilas.

Le Figaro nuotr./Pierre'as Avrilas, „Le Figaro“ žurnalistas
Le Figaro nuotr./Pierre'as Avrilas, „Le Figaro“ žurnalistas

Kryme, pavyzdžiui, yra 17 proc. daugiau pensininkų nei vidutiniškai Rusijoje. Jų pensijos yra mažesnės nei nestabiliame Dagestane. Vidutinis atlyginimas Kryme taip pat yra mažesnis nei skurdžiausiose Rusijos dalyse.  Tai gali lemti Krymo gyventojų (2,4 mln.) migraciją į Rusiją.

Be to, Kremliui teks kompensuoti geografinę Krymo izoliaciją, finansuoti infrastruktūros sukūrimą. Ekspertų apskaičiavimais, Krymo okupacija ir pradinė integracija Rusijai kainuos 20 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius