Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kubilius: šiandien ir rytoj mokesčių nedidinsime

Neapibrėžtam laikui palikti sumažintus atlyginimus viešojo sektoriaus tarnautojams, vietoj žadėtų 5,5 proc. palikti 2 proc. atsiskaitymus į privačius pensijų fondus, nuo 2012 m. pamažu ilginti pensinį amžių. Šiems žingsniams antradienį posėdyje pritarusi Vyriausybė sieks įtikinti Seimą, kad būtent šie veiksmai padės sumažinti šalies skolą.
Baltijos jūros valstybių  Vyriausybių vadovų susitikimuose pirmininkavo A.Kubilius
Baltijos jūros valstybių Vyriausybių vadovų susitikimuose pirmininkavo A.Kubilius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Deja, turėsiu pranešti liūdną žinią savo žmonai, kuri, kaip žinote, dabar yra gastrolėse Japonijoje, kad mano atlyginimo sumažinimas liks galioti labai neapibrėžtam laikui. Sumažinimas 40 proc. Mano atlyginimas, kaip ir kitų politikų bei pareigūnų, metų pabaigoje nė kiek nepadidės, o sumažinimo galiojimas bus pratęstas”, – žurnalistams sakė A.Kubilius.

Pasak jo, artimiausiu metu nenumatyta ir didinti mokesčių. „Mokesčių  nedidiname. Prašome daugiau neužduoti to klausimo. Šiandien nedidiname, rytoj nedidiname ir dar kurį laiką“, – žurnalistams sakė A.Kubilius.

Nuo 2012 m. sausio 1 d. pradėjus ilginti pensinį amžių, moterims kas metus bus pridedami 4 mėnesiai, vyrams – 2 mėnesiai. Tokiu atveju 65 metų pensinio amžiaus riba būtų pasiekta 2026 metais. Šiuo metu moterys į pensiją išeina 60-ies,  vyrai – 62,5 metų.

Dėl motinystės (tėvystės) išmokų mažinimo nuo 2011 m. liepos 1 d. Vyriausybė ketina apsispręsti trečiadienį. „Toliau sprendžiame motinystės išmokų subalansavimo problemą, siūlydami palikti pasirinkimo teisę: arba vieni metai 100 proc., arba dveji metai, bet 70 proc. ir 40 proc.”, – sakė premjeras.

Be to, Vyriausybė siūlo nuo 2011 m. nebeskirti naujų valstybinių pensijų nusipelniusiems gyventojams. „Pagal dabar galiojančius įstatymus kasmet galima skirti 15 pirmo ir 45 antro laipsnio valstybines pensijas už nuopelnus valstybei. Vyriausybė apsisprendė siūlyti Seimui atsisakyti naujų tokių pensijų skyrimo jau nuo kitų metų sausio“, – po Vyriausybės posėdžio sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Tikisi sutaupyti 2 mlrd. litų

Minėtais veiksmais Vyriausybė tikisi sutaupyti 1,3–1,5 mlrd. litų kasmet. „Tai didžioji dalis taupymo, kurį mes esame numatę visame pakete. Bendras efektas gali būti 1,3–1,5 mlrd. litų“, – sakė premjeras.

Jis taip pat pabrėžė, kad Vyriausybės planas – per artimiausius dvejus metus valstybės deficitą sumažinti 4,5 mlrd. litų. Iš jų apie 2 mlrd. litų planuojama sutaupyti, dar apie 2 mlrd. litų tikimasi gauti iš atsigaunančios ekonomikos ir „iš šešėlio“.
 

Taip per artimiausius dvejus metus šalies deficitas būtų sumažintas iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto. Pasak A.Kubiliaus, nusprendus pratęsti skolos laikotarpį, 2014 m. skolai grąžinti reikėtų atrasti dar 1 mlrd. litų.

„Iš vienos pusės, matome tikrai gerų ekonomikos atsigavimo požymių, iš kitos pusės, labai ilgai su 8 proc. deficitu negalėsime būti. Turime vidinių labai aiškių suvokimų, kad deficitą tikrai reikia mažinti, nes deficitas yra vienintelė priežastis, kodėl auga valstybės skola. O nekontroliuojamai auganti skola yra didžiausia problema ir didžiausias žmonių ilgalaikės gerovės priešas“, – žurnalistams sakė A.Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius