Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lapkritis: šilumos suvartojimas didesnis, kainos – mažesnės nei pernai

Šį lapkritį vidutinė lauko oro temperatūra siekė 2 laipsnius šilumos, prilygo daugiametei šio mėnesio temperatūrai ir staigmenų šilumos vartotojams nepateikė. Šiemet daugiabučiuose suvartota daugiau šilumos nei šiltesnį praėjusių metų lapkritį, kuomet vidutinė lauko oro temperatūra buvo 5 laipsniai šilumos.
Radiatorius
Radiatorius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Preliminariais Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) duomenimis, 60 kv. metrų ploto buto šildymui tipiniuose senos statybos daugiabučiuose, kuriuose gyvena dauguma šalies gyventojų, vidutiniškai suvartota apie 1140 kWh (19 kWh/1 kv. m.). Pernai dėl šiltesnių orų šis rodiklis sudarė apie 900 kWh (15 kWh/1 kv. m.).

„Šiemet dėl didesnio šilumos suvartojimo nei 2013-ųjų lapkritį gyventojai turėtų mokėti daugiau, tačiau išlaidų šildymui augimą iš dalies amortizavo apie 8 proc. mažesnė nei pernai vidutinė šilumos kaina“, – teigė LŠTA prezidentas Vytautas Stasiūnas.

Miestuose, kuriuose buvo įdiegtos biokuro jėgainės, gyventojus pasieks mažesnės sąskaitos nei prieš metus.

„Pavyzdžiui, Šiauliuose, Kaune ir Pakruojyje šilumos kainos dėl biokuro vartojimo mažėjo 15,5-25 procentais, lyginant su 2013-ųjų lapkričiu“, – sakė V. Stasiūnas.

LŠTA skaičiavimu, lapkritį apšildyti 60 kv. metrų ploto butą tipiniame senos statybos daugiabutyje gamtines dujas vartojančių miestų gyventojams vidutiniškai kainavo apie 308 litus, biokuru šildomuose miestuose – apie 230 litų.

Prieš metus apšildyti tą patį plotą dujas vartojančių miestų gyventojams vidutiniškai kainavo 260 litų, biokuru šildomuose miestuose – apie 180 litų.

„Mažiausiai šiluma kainuoja miestuose, kurie atsisakė gamtinių dujų ir vartoja žymiai pigesnį vietinį biokurą“, – teigė V. Stasiūnas.

Lapkritį šilumos tarifas Šiauliuose buvo 18,87 ct/kWh, pernai – 25,09 ct/kWh su PVM.

Kaune šilumos kaina sudarė 23,74 ct/kWh, pernai kauniečiai už šilumą mokėjo 28,13 ct/kWh su PVM. Vilniuje šiluma kainavo 25,41 ct/kWh su PVM, prieš metus tarifas siekė 26,63 ct/kWh su PVM. Klaipėdoje šilumos tarifas lapkritį sudarė 23,91 ct/kWh, pernai – 25,64 ct/kWh su PVM.

Miestuose, kuriuose šilumos gamybai naudojamas biokuras, vidutinė šio šildymo sezono šilumos kaina sudaro apie 20 ct/kWh (nuo 18 iki 25 ct/ kWh) su PVM. Importuojamomis dujomis šildomi miestai už šilumą vidutiniškai moka net 27 ct/kWh (nuo 24 iki 32 ct/kWh) su PVM.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius