Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laukia visuotinis žemės ūkio surašymas

Kitais metais Lietuvoje vyks visuotinis žemės ūkio surašymas, kurio reikalauja Europos Sąjunga (ES). Surašymui ministrų kabinetas pritarė trečiadienį, nors dar prieš savaitę abejojo, ar sunkmečiu jis yra reikalingas. Šiam tikslui Vyriausybė yra numačiusi skirti 18,3 mln. Lt, o ES – 1 mln. eurų (3,45 mln. Lt).
Pagal visuotinį žemės ūkio surašymą nuo 2013 metų bus skirstoma parama kaimo vietovėms.
Pagal visuotinį žemės ūkio surašymą nuo 2013 metų bus skirstoma parama kaimo vietovėms. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pasirengti surašymui jau šiemet reikia 6 mln. litų – ši suma numatyta 2009-ųjų biudžete.

Pagal šį surašymą nuo 2013 metų bus skirstoma parama kaimo vietovėms. „Surašymas bus mūsų kaimo veidrodis. Bus surašomos ne tik ūkininkų žemės, bet ir visos namų ūkio valdos, turėsim pilną vaizdą, kas yra kaime. Paskutiniais duomenimis, kaime šiuo metu gyvena 32 proc. gyventojų, dirba – 12 proc., o žemės ūkio srityje veikia 7 proc. Šie skaičiai bus patikslinti, taip pat prašysim kitų, kurie domins ministeriją“, – žurnalistams Vyriausybėje kalbėjo žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius.

Nors statistikos apie kaimo gyventojus rinkimas numatytas kitiems metams, tačiau jau šiemet bus atliktas bandomasis kai kurių Lietuvos rajonų surašymas. Gegužę jis buvo pradėtas Kauno rajone. Tam skirta 700 tūkst. Lt.

Reikalingus darbus atliks Statistikos departamentas, tam bus samdoma ir papildomų žmonių. „Ūkininkai nuo šiemet moka ir socialinio draudimo, ir sveikatos draudimo, ir pajamų mokesčius – norėsim pasigilinti, kaip padėtis pasikeitė. Taip pat sužinosim, kaip keičiasi kaimas, kokie nauji įrengimai, kokia socialinė ir šeimyninė padėtis“, – sakė ministras.

Surašymas vyks seniūnijose

Visuotinis žemės ūkio surašymas bus atliekamas 2010 metų gegužės-rugsėjo mėnesiais. Iš viso bus apklausta 442 tūkst. ūkių – iš jų – 272 tūkst. ūkių, turinčių vieną ir daugiau hektarų bei 170 tūkst. ūkių, turinčių mažiau kaip 1 hektarą žemės ūkio naudmenų.

Kaip „15min“ sakė Statistikos departamento žemės ūkio ir aplinkosaugos statistikos skyriaus vedėja Aniceta Šapolienė, žemės ūkio surašymas – vienas svarbiausių Statistikos departamento darbų, atliekamų kas 10 metų. Jo metu surenkama aktuali informacija apie esamą padėtį žemės ūkyje.

Bus surinkti duomenys apie ūkių naudojamą žemę, žemės ūkio augalų pasėlių plotus, laikomų gyvulių skaičių, ūkyje dirbančius šeimos narius, nuolatinius ir laikinus samdomuosius darbuotojus, kitą (ne žemės ūkio) veiklą, žemės ūkio gamybos metodus.

Pasak A.Šapolienės, siekiant efektyviai naudoti lėšas, pasirinktas optimalus surašymo būdas – pasėlių deklaravimo vietose – seniūnijose – deklaracijų teikimo metu bus įrengta papildoma darbo vieta Statistikos departamento darbuotojui, kuris apklaus atėjusius pateikti deklaracijas ūkininkus. Tokiu būdu neteks eikvoti lėšų ir laiko kelionėms į ūkius. Kaip sakė A.Šapolienė, neoficialiais skaičiavimais, taip bus sutaupyta apie 5 mln. Lt.

Ūkininkus, kurie nedeklaruos pasėlių, 2010 metų liepos-rugsėjo mėnesiais apklaus surašinėtojai. Ūkininkai taip pat galės ateiti į seniūniją, kur surašymo darbuotojas užpildys surašymo lapą. Be to, bus galimybė duomenis pateikti elektroniniu būdu.

Nuo 1966 metų ES žemės ūkio surašymai atliekami kas 10 metų. Paskutinis žemės ūkio surašymas ES vyko 1999-2000 metais, Lietuvoje – 2003 metais. Pirmasis visuotinis žemės ūkio surašymas Lietuvoje atliktas 1930 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius