Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Lėkdama nuo ekonomikos skardžio, kartu su savimi Rusija nusitemps ir artimiausias kaimynes, grėsmė kyla ir Lietuvai

JAV sekretorius Johnas Kerry praėjusį mėnesį bandė paaiškinti, kokie yra sudėtingi sprendimai dėl sankcijų Rusijai taikymo. JAV ir ES jau taiko sankcijas tam tikrai ribotai žmonių grupei kaip bausmę už Krymo aneksiją. Tačiau šios sankcijos yra tik dvelksmas to, ką reikštų griežtos – pavyzdžiui, kokios taikomos Iranui – sankcijos, rašo „The Fiscal Times“.
Maskva
Maskva / 123RF nuotr.

„Jeigu pradėsime eiti tuo keliu, pajaus ne tik Rusija, pajusime ir mes“, – sakė J.Kerry. Aišku, vieni nukentės daugiau nei kiti. Ironiška, kad JAV ir jos sąjungininkėms smarkiau spaudžiant Rusiją, labiausiai gali nukentėti valstybės, bijančios Rusijos agresijos.

Įsivaizduokime, kad Rusijoje prasideda recesija. Dėl to sumažėja importo paklausa. JAV tai praktiškai nieko nereikštų. 2011 metais JAV produkcijos į Rusiją eksportas sudarė mažiau nei procentą viso eksporto. Tuo metu Rusijos artimiausios kaimynės, išsigandusios jos agresijos, gali nukentėti labiausiai.

Ironiška, kad JAV ir jos sąjungininkėms smarkiau spaudžiant Rusiją, labiausiai gali nukentėti valstybės, bijančios Rusijos agresijos.

Nuo 2011 metų apie 27 proc. Ukrainos eksporto sudaro eksportas į Rusiją. Moldova, taip pat laikoma potencialiu V.Putino taikiniu, apie 26 proc. produkcijos išveža į Rusiją.

Ukrainos šiaurinė kaimynė – Baltarusija – gali prarasti daugiau nei bet kuri kita valstybė, Rusijai sumažinus importą, nes apie 32 proc. Baltarusijos eksporto sudaro eksportas į Rusiją.

Pavojus gresia ir toms valstybėms, kurios nėra Rusijos įtakos zonoje. Buvusios Sovietų Sąjungos respublikos – Lietuva, Latvija, ir Estija – greičiausiai nesulauks Rusijos invazijos, nes priklauso NATO. Nepaisant to, valstybių ekonomikai Rusija yra labai svarbi. Lietuva ir Estija po 14 proc. eksporto prekių ir paslaugų išveža į Rusiją, Latvija – 9 proc.

Prekes į Rusiją eksportuoja ir galingiausios Europos valstybės – Vokietija ir Italija (po 3 proc.), Prancūzija (2 proc.). Šie skaičiai nėra dideli, tačiau, žinant, kokioje situacijoje dabar yra Europos ekonomika, net ir mažesnis eksporto smukimas gali turėti reikšmingą poveikį.

Šią savaitę Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pareiškė, kad dėl Ukrainos krizės Rusija atsimušė į mūrinę sieną.

„Ir taip lėtėjančią Rusijos ekonomiką paveikė geopolitinis neužtikrintumas, kylantis iš karinio Rusijos ir Ukrainos konflikto. Šiemet tikimasi 0,2 proc. augimo“, – rašoma TVF pranešime.

Rusijoje ir toliau trauksis investicijos. Per tris mėnesius Rusija neteko 51 mlrd. dolerių kapitalo.

Papildomos sankcijos Rusijai neabejotinai padidintų spaudimą V.Putinui. Tačiau pasekmes pajaustų ne tik Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius