-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuva kaitrinių lempučių laidotuvėms nesiruošia

Nuo šių metų rugsėjo įsigaliosiantis ES reikalavimas nutraukti 100 W kaitrinių lempučių gamybą ir prekybą panikos Lietuvoje kol kas nekelia. Net ir dėl to nukentėsiantys elektros tiekėjai pripažįsta elektrą taupančių lempučių naudą gamtai.
AB RST teigia ir patys savo klientus skatinantys racionaliau vartoti elektros energiją.
RST teigia ir patys savo klientus skatinantys racionaliau vartoti elektros energiją. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Prekyba Laidotuvės

Praėjusių metų pabaigoje Didžiojoje Britanijoje kilo sujudimas dėl kaitrinių lempučių – žmonės ėmė jas kaupti, manydami, kad fluorescencinės netiks į jų turimų šviestuvų lizdus. Be to, nors jos veikia ilgiau, vis dėlto yra brangesnės.

Kaupti lempučių neskuba

Prekybos centro „Ermitažas“ atstovai patikino, kad 100 W kaitrinių lempučių paklausa šiuo metu tikrai nėra padidėjusi. Žmonės labiau perka 60 ir 75 W lemputes. Dėl šios priežasties buitines prekes parduodantis tinklas artėjančiam draudimui nesiruošia. Jei padidėtų 100 W lempučių poreikis, „Ermitažas“ pasiruošęs didinti jų užsakymus iš didmenininkų. Tačiau kol poreikio nėra, skatinti pirkėjų akcijomis ar kitais būdais prekybos tinklas neketina.

Prekybos centro „Ermitažas“ atstovai patikino, kad 100 W kaitrinių lempučių paklausa šiuo metu tikrai nėra padidėjusi. Žmonės labiau perka 60 ir 75 W lemputes.Kad lemputės netiks įprastiems lizdams nerimauti nereikėtų. Prekybos centrai, prekiaujantys vidaus ir lauko šviestuvais, užtikrino, kad visiems šiuo metu Lietuvoje parduodamiems šviestuvams galima pritaikyti naująsias, elektrą taupančias lemputes – tereikia suderinti pačios lemputės ir turimo šviestuvo gaubto dydį. Yra ir visiškai senojo modelio lempučių išvaizdą atitinkančių fluorescencinių lempučių.

Tiekėjų nuostoliai dar neaiškūs

Bendrovės „Rytų skirstomieji tinklai“ (RST) manymu įsigaliojus naujiems ES reikalavimams elektros lempučių gamintojams, kai nebebus prekiaujama kaitrinėmis lemputėmis, elektros energijos suvartojimas neturėtų staigiai sumažėti.

„Manome, kad elektros lemputes gyventojai bei verslo įmonės keis palaipsniui, daugeliu atveju - tik perdegus dabar naudojamoms, nes keisti visas lemputes vienu metu daugeliui gyventojų gali būti per brangu“, – sakė RST atstovė spaudai Edita Sirutienė.

Anot AB RST atstovės, kol kas yra sudėtinga įvertinti, kiek galėtų sumažėti suvartojimas atsižvelgiant į šį ES sprendimą. Bendrovė dar neatliko konkrečių skaičiavimų ir prognozuoja, kad šis sprendimas tik iki kelių procentinių dalių galėtų įtakoti elektros energijos suvartojimo kiekį.

Nepaisant sumažėsiančio elektros vartojimo, ES sprendimą palaipsniui uždrausti kaitrines lemputes RST vertina teigiamai. „Būdami elektros energijos skirstytojai ir tiekėjai, gerai suprantame racionalaus elektros vartojimo būtinybę, atsižvelgiant tiek jos vartotojų interesus, tiek ir globalines ekologijos problemas bei energetinių išteklių tausojimo būtinybę“, – sakė E.Sirutienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius