-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuva – kitų metų ekonomikos „antilyderių“ sąrašo viršūnėje

Portalo economywatch.com analitikai sudarė sąrašą valstybių, kurių ekonomika kitais metais vystysis prasčiausiai. Deja, Lietuva kartu su Airija atsidūrė pačioje šio sąrašo viršūnėje, aplenkusi netgi kaimyninę Latviją, kurią ekonomistai dažnai įvardina kaip labiausiai nukentėjusią nuo recesijos.
Recesija
Recesija / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Ekonomika

Ekonominių, finansinių ir investicinių naujienų portalas Economywatch.com sudarė 12 valstybių, kurių ūkis kitais metais rodys pačius prasčiausius rezultatus, sąrašą.

Pirmą šio nelinksmo sąrašo vietą dalinasi Airija ir Lietuva, kurioms kitais metais analitikai prognozuoja 3 proc. smukimą. Komentuodami Lietuvos situaciją analitikai pažymi, kad ši šalis dar visai neseniai galėjo vadintis viena iš „Baltijos tigrų“, dar 2007 metais jos augimas buvo 8,9 proc. Tačiau 2008 metais jau buvo galima įžvelgti artėjančias bėdas, nes augimas sustojo, o šiais metais Lietuvos ekonomika sparčiai smuko.

Skirtingai nuo kai kurių kitų ekonomistų, kurie teigia, kad iš visų Baltijos valstybių situacija prasčiausiai yra Latvijoje, šie analitikai niūriausiai ateitį piešia būtent Lietuvoje – Latvija su prognozuojamu 2,035 proc. nuosmukiu atsidūrė ketvirtoje vietoje, į trečią praleidusi Ekvatoriaus Gvinėją (prognozuojamas 2,828 proc. nuosmukis). Penktoje vietoje atsidūrė  Juodkalnija (prognozuojamas 1,952 proc. nuosmukis), šeštoje – Suomija (prognozuojamas 1,238 proc. nuosmukis), septintoje – Estija (prognozuojamas 1,045 proc. nuosmukis), aštuntoje – Bulgarija (prognozuojamas 1  proc. nuosmukis), devintoje – Vokietija (prognozuojamas 1 proc. nuosmukis), dešimtoje – Ispanija (prognozuojamas 0,714 proc. nuosmukis), vienuoliktoje – Nyderlandai (prognozuojamas 0,66 proc. nuosmukis), dvyliktoje – Graikija (prognozuojamas 0,6 proc. nuosmukis).

Tyrėjai pastebi, kad net 11 iš 12 į šį sąrašą pakliuvusių valstybių – Europoje, kas liudija, jog ekonomikos krizė labiausiai palietė būtent šį regioną, nors pati krizė prasidėjo JAV.

Analitikai anksčiau jau buvo paskelbę dvyliktuką valstybių, kurių ekonomika kitais metais turėtų labiausiai kilti. Pirmoje vietoje atsidūrė Kataras, kur ekonomika turėtų augti 16,4 proc., paskui – Bostvana su prognozuojamu 14,4 proc. augimu, trečioje vietoje Azerbaidžanas – prognozuojama, kad čia ekonomika augs 12,3 proc. Į dvyliktuką taip pat pakliuvo Kongas, Angola, Liberija, Kinija, Afganistanas, Uzbekistanas, Turkmėnistanas ir Irakas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius